vineri, 19 noiembrie 2010

gaudeamus. aer cu diamante 2


proaspat reintors de la Gaudeamus, cu o traista de carti si cu banii pe o saptamana terminati,dar terminati cu cap asa ca nu regret, m-am intins pe pat si am inceput cu o pofta imensa calatoria printre paginile fruos mirositoare,frumos colorate si gravate,unele dintre ele. le-am mangaiat,le-am rasfoit,apoi le-am asezat frumos in biblioteca de unde ma vor astepta sa le citesc cu timpul. evenimentul targului de anul acesta este dupa mine relansarea dupa 28 de ani a Aerului cu diamnate despre care am vorbit in postarea anterioara. Am participat la lansare alaturi de multi oameni printre care scriitori si poeti dintre care as amintii pe Gabriel Liiceanu, Dan Coman, SGB (a carui carte Nu stiu cate zile, editura Trei, a fost si ea adusa in discutie la targ), Alexandru Musina. Cei 3 muschetari (al patrulea a venit in forma de ceata) dupa cum singur a zis Florin Iaru alaturi de Tudor Jebeleanu,graficianul cartii, au vorbit frumos si nostalgic despre carte. Florin Iaru in stilul lui caracteristic a evocat cu mare drag si mare haz intamplari de cand erau tineri, Traian Cosovei,putin imbatranit din pacate, a povestit si el despre cum s-a nascut ideea,iar Mircea Cartarescu vizibil emotionat si placut surprins de numarul mare de oameni interesati de volum, a vorbit despre cum traiau ei in poezie pe atunci si despre faptul ca versurile lor erau arma. E plin de noblete acest mare scriitor si foarte modest, omul egaleaza opera. am primit autografe de la Iaru si Cartarescu si sunt tare bucuros!!! :)


in rest,multi oameni,multe carti,preturi bune,presupun ca si vanzari la fel de bune. o alta surpriza a targului a fost lansarea unui volum nou de poezii semnat Mircea Dinescu intitulat Femeile din secolul trecut,aparut in conditii grafice exceptionale cu un concept si desene de Dan Erceanu. Dinescu,care din pacate nu a fost prezent, a venit cu sticle de vin pe ale caror etichete erau versuuri si cu cd-uri. f dragut conceptul cu vinul si cartea. dinescu loveste din nou.
stiu ca va venii si Norman Manea la targ dar nu cred ca voi mai ajunge...money...you know what i mean...
m-am vazut cu cativa prieteni printre care colaga mea,poeta Aida Hancer care era din cate am vazut cu Adrian Dinis. imi povestise ca o sa apara volumul lui Dinis la targ dar nu am vazut nimic, pe niciunde. o sa fac eu rost de el.

asadar, despre targ numai de bine, mi-am cheltuit banii,mai am de tigari si ceai ceea ce tot e bine. traiesc cu carti si nicotina... si apa de la robinet care e moca. romanii inca mai citesc,se vede dupa numarul mare de participani la targ. ceea ce e bine.

inchei cu un vers de Mircea Cartarescu din volumul Cincizeci de sonete... : "gasesc tot mai putine lucruri care merita sa fie scrise." insa despre poeti,scriitori si carti mereu merita sa se scrie. asadar ma inclin! (am furat expresia de la Andi Moisescu. imi place. sper sa nu imi ceara drepturi de autor. nu cred, e un tip misto).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu