joi, 16 decembrie 2010

zile poeticezile de rememorare a trecutului. zile de aducere aminte a tuturor cacaturilor care mi s-au intamplat anul asta care a fost pe departe cel mai prost din toata existenta mea futila. imi cos sufletul ranit de cea pe care eram gata sa o iubesc cu toata fiinta mea si care a fugit razand direct un bratele altuia, ea care imi zicea ca nu mai are pofta de cineva in viata ei. cand imi zice asta era deja el in viata ei. mintit, ranit, pus la colt pe coji de nuca exact ca la gradinita. dar asta e viata mea, din cand in cand imi da la muie.

in schimb am bucuria de a fi citit probabil cea mai frumoasa carte de poezie romaneasca contemporana de pe 2010,cel putin din cate am citit eu pana acum. e cartea lui Adrian Dinis, un tip pe care de altfel l-am cunoscut si care e cam de o varsta cu mine. cartea lui are un titl foarte inspirat care m-a atras din prima Poezii odioase de dragoste. de ce odioase?pentru ca vorbesc despre o dragoste infranta si dazamagitoare,care l-a secat pe poet. cu toate astea poemele din primul ciclu,omonim, sunt de o rara sensibilitate. sunt pentru georgiana, fata care rupea inima baietilor, evocata din amintiri din liceu si de dupa cand a intrat la facultate. o fata clar idealizata de indragostit, ridicata pe un piedestal la care nici macar el nu a mai putut ajunge. o ratata, cum recunoaste, dar o ratata care ar fi putut sa il aduca in pragul ratarii. oricum eu m-am indragostit de cartea asta. urmatoarele doua cicluri sunt diverse, dinis foloseste rima in al doilea ciclu, uneori nu foarte reusita dar asta nu stirbeste prea mult din frunusetea versului. scrise cu vana si cu avant tineresc, pline de arere parfumate si populata cu personaje obsedante din imaginarul lui poetic, versurile ating pe cei care le citesc cu sufletul deschis. m-am identificat pe mine insumi in unele dintre poeme si poate ca si asta m-a facut sa iubesc si mi mult cartea. din pacate este prost difuzata si nu se gaseste momantan decat la libraria din fata Muzeului Literaturii, de pe bulevardul Dacia. dati navala si cumparati-o, oferiti-va un ceas de placere lirica intr-o lume nebuna,nebuna de tot si care te fute. realitatea are bile sub preput, cum zice SGB in poate cel mai bun poem din Chipurile, o alta carte foarte buna, dar total diferita de aceasta, pentru ca e scrisa in al registru, e populata de personaje decadente si SGB e o alta personalitate, mai agresiva si mai golaneasca. dinis este cu siguranta un visator, un boem.

o sa pun aici o poza facuta de o prietena intr-o noapte la sibiu si care mi-a placut super mult. sper sa nu imi ceara drepturi de autor ;)))

afara ninge si e frig ca dracu. dar e frumos...sa privesti de la fereastra in timp ce bei un ceai fierbinte,ceea ce o sa si fac acum. hai pa.

2 comentarii:

  1. trebuie neaparat sa specific ca poza nu e facuta de prietena care ti a dat o, ci de o prietena a prietenei, intr o noapte, in sibiu - ca nu cumva sa ma pomenesc cu mustrari de constiinta ca am calcat in picioare drepturile de autor ale autoarei cu pricina.
    :D

    RăspundețiȘtergere