marți, 15 februarie 2011

viața lui kostas venetis by octavian soviany


am citit cartea lui Octavian Soviany în vacanță și trebuie să spun că e cea mai bună carte a unui contemporan român pe care am citit-o în ultima vreme și chiar am citit câteva. limba arhaică folosită, multitudinea de povești ce se întrepătrund,poeticitatea limbajului, frazele potrivite, toate fac din acest roman o lungă plăcere pentru cititorul care are bunăvoința să zăbovească câteva ore pentru a lectura cartea. sexul, decadența, crima, lipsa dragostei după care umblă toate personajele, răutatea umană, sodomia, episoade grotești, pantagruelice, picarești dar și frumosul, arta, impresiile de călătorie, ocultismul, conspirațiile, personajele istorice reale ce apar în carte crează un melanj de cuvinte potrivite ce se așează sub forma unei narațiuni cu tentă clasică, de epocă, atent scrisă, slefuită. intertextualitatea și trimiterile la fapte reale, crează senzția de adevăr care aduce un plus cărții. cu toate acestea, greu mi-ar fi să cred că o parte din faptele descrise în carte ar putea să fie reproduse în realitate, pur și simplu sunt fabuloase, ireale. cartea mă duce cu gândul la Marchizul de Sade, la cărțile sale nebunești și cred că Soviany l-a avut ca inspitație. de fapt, la începutul cărții apare un citat din una din cărțile acestuia.

un lucru care nu mi-a plăcut este faptul că sunt un număr de cuvinte care se repetă în mod obsesiv, agasant, dintre care cel mai des folosit esta ”pidosnic”. chiar mă gândeam să număr de câte ori apare în carte, dar m-am lăsat, pentru că mi-ar fi luat prea mult timp.

sper să fie o carte citită , cumpărată, apreciată, chiar dacă puțini mai citesc în ziua de azi, mai ales un roman contemporan situat într-o altă epocă. dacă ar fi apărut într-o altă țară ar fi ajuns best-seller. sper să ajungă și în România.
lectură plăcută- cu siguranță o să fie plăcută, chiar dacă poveștile nu sunt mereu plăcute- celor care au chef de o carte cu adevărat bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu