sâmbătă, 19 martie 2011

Editura Vellant, o foarte frumoasă surpriză


fac o mica pauză de la povestirea pe care am început să o scriu și care a ajuns la al șaselea episod și care va mai avea cel puțin două, destul de consistente, pentru a îmi încerca norocul într-un concurs lansat de Editura Vellant, mai ales pentru că premiul este foarte consistent și mă atrage, de ce să mint. Ce trebuie să fac este să scriu despre editură și despre cărțile pe care le propune.

Aveam câteva cărți de la această editură foarte fresh, din care amintesc ”Mărturisesc că am trăit” de Pablo Neruda, carte autobiografică a celui care a fost unul dintre cei mai mari poeți ai secolului trecut și unul dintre cei mai buni din toate timpurile, pe care îl recomand tuturor cu mare drag,atât ca memorialist-eseist, cât mai ales ca poet. Cea de-a doua carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, așa dintr-o suflare într-o singură zi, pentru că ”m-a prins” și nu mi-a mai dat drumul, este cartea lui Antoni Casas Ros-”Teorema lui Almodovar”. Mărturisesc că nu știam nimic despre autor, nici acum nu știu prea multe ce-i drept, doar faptul că scrie bine, și nici despre carte, dar m-a atras atât numele romanului, cât și coperta, ambele foarte inspirate. De asemenea am văzut titlul de multe ori la metrou, pe acele plasme în care se face de obicei publicitate, ceea ce înseamnă că Editura Vellant își face bine treaba în domeniul publicității.

Însă ceea ce m-a determinat să o cumpăr a fost mai ales o recenzie în ”Dilemateca”. sora mai mica, dar foarte cultă și elitistă, a ”Dilemei Vechi”, în care cartea era bine primită. Eu îmi pun încrederea de cititor în recenziile celor de la ”Dilemateca” și rar s-a întâmplat să nu îmi placă o carte pe care am cumpărat-o în urma unei cronici elogioase. Așadar ambele cărți mi-au plăcut foarte mult și intenționez să mai cumpăr. Din păcate m-am trezit cam târziu și nu am mai prins volumul ”Istoria benzii desenate românești” scrisă de Alexandru Ciubotariu și Dodo Niță, care s-a epuizat destul de repede. Poate îl mai reeditează. Cum spuneam, nu știam multe despre această editură, și nu am citit de la ei decât cele două cărți menționate mai sus, însă am dat un ochi pe siteul editurii și multe titluri mi-au atras atenția, iar colecțiile pe care le propune editura sunt atractive. În plus, am avut ocazia să răsfoiesc prin librării anumite cărți, mai ales de artă, care se prezintă în condiții grafice de excepție, un lucru pe care eu îl consider foarte important. Dacă o carte nu îmi place cum arată, nu are o hârtie bună sau în fine, ceva atractiv, o copertă faină sau alte mici detalii, nu o cumpăr. Mă refer aici la cărțile noi, nu la cărți de anticariat, cu toate că nici de acolo nu cumpăr cărți rupte, îndoite sau care chiar arată ca dracu din toate punctele de vedere.

Ca în orice formă de marketing, implicit afacerea cu cărți, pentru că pe lângă bucuria culturală, artistică pe care o crează o editură prin cărțile pe care le scoate, este totuși și un mod de a îți câștiga pâinea, unul dintre cele mai onorabile moduri, după a mea umilă părere și contează mult cum îți ambalezi marfa. Editura Vellant, pe lângă faptul că propune titluri foarte bune, interesante, de la eseu la poezie, până la artă, literatură sau alte domenii, le și livrează într-un ambalaj deosebit. Nu mai vorbesc despre colecția de cărți pentru copii, unde cărțile arată adorabil și sunt ilustrate foarte fain, mai mai că îmi vine să dau în mintea copiilor (nu că aș fi prea matur) și să mă pierd în lumea lor. Le-am văzut prin librării, dar nu am știut la ce editură sunt, însă m-au atras și acum vizitând siteul și poposind ceva timp între cărțile editurii, am început să îmi aduc aminte că de fapt le știam. Dacă aș avea copii, cu siguranță le-aș cumpăra cărți de aici. Nu știu poveștile din ele cum sunt, bănuiesc că sunt bune oricum, dar arată foarte bine, colorate, de diferite mărimi. Cel mai important este că majoritatea cărților au prețuri bune, acceptabile, nu te usucă de ultima lețcaie. e adevărat, sunt câteva titluri mai scumpe, dar nu ar avea cum să nu fie, mai ales că vorbim de cărți de artă, masive, complexe, care merită toți banii.

ce să mai zic, îi îndemn pe toți care poposec pe blogul meu să bage un ochi pe site-ul editurii  (www.vellant.ro ) sau când mai dau câte o raită prin librării să caute standul acestei edituri, nu or să regrete, e acolo o carte pentru oricine, cel puțin una, pentru că oferta este bună. o editură la început de drum din câte știu, dar extrem de faină și de promițătoare. așa că „dați năvală” cititori din toate colțurile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu