vineri, 25 martie 2011

NU!


azi mi-am adus aminte de ciudatul personaj din REM al lui Cărtărescu, cel care toată viața scrisese pe mii de pagini cu toată puterea, convingerea, pasiunea, durerea, fericirea un cuvânt esențial în viața de toate zilele, un cuvânt care acoperă o paletă de gânduri și sentimente prea complexe pentru a putea fi transpuse. cuvântul este NU!

și am stat să mă gândesc, în timp ce mergeam spre Poștă să ridic un pachet, și era cald, frumos, ascultam muzică și plimbarea îmi provoca plăcere, la ce spun eu NU, inconștient sau nu. am realizat că sunt câteva, unele pur personale, bazate pe motive greu de explicat, iar altele pentru că nu se poate altfel.

așadar, o mică listă, sau mai bine zic, o punere în scenă a negației din mine:

-NU nesimțirii și mitocăniei. ești nesimțit, nu te aștepta decât la dezgust și antipatie din partea mea.

-NU oricărei forme de limitare și de subjugare. nu o să accept niciodată ca cineva să îmi îngrădească în mod semnificativ libertatea. sunt un spirit liber și numai eu pot să iau decizia de a renunța la liberte pentru cineva sau ceva, în funcție de sentimentele și ideile mele. cine încearcă să mă ”pună în lanț” se va lovi de un zid.

-NU lipsei de curiozitate. în momentul în care o să mă opresc din citit, din explorarea de noi teritorii spirituale, intelectuale, fizice, geografice, când o să încetez a mai pune întrebări, a vedea filme sau a căuta muzici noimvă rog, pe voi, prieteni, să mă împușcați sau măcar să mă pălmuiți până îmi revin.

-NU violenței. nu îmi place violența de orice fel. bărbații care își bat nevestele sunt demni de milă și dispreț și merită să fie băgați la muncă silnică. din păcate, oamenii sunt ființe violente, nu neg faptul că și eu am momente în care sunt predispus la violență, mai ales în fața unor bipede care nu merită dreptul de a fi numite oameni, dar încerc să mă controlez.

-NU semidocților, hipsterilor, infatuaților, copiilor de bani gata, cocalarilor, pițipoancelor, maneliștilor. nu am nimic cu fiecare în parte, am ceva cu ideile lor și modul de a privi lumea.

-NU zilelor în care nu poți să ieși din casă

-NU toaletelor publice murdare

-NU cafenelele, barurile, restaurantele unde chelnerii sunt prost pregătiți, plictisiți și te servesc în scârbă

-NU profesorilor ignoranți și exagerat de exigenți

-NU literaturii mizerabiliste fără sens, îmbibată de vulgarități gratuite, fără un substrat sau o motivație impusă de firul epic

..... NU din comoditate, lene, sau alte motive ce țin de ciudățenia și personalitatea mea
........................( ar mai fi încă 1000)

p.s. : Eugen Ionescu are un volum foarte fain intitulat ”NU”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu