duminică, 22 mai 2011

Give rock/metal/metalcore a chance!

(Puteți citi pe metalhead.ro acest articol, într-o formă mai redusă)

Mi-am băut cafeaua și în loc să continui lectura la una dintre multele cărți pentru facultate, pe care ar fi trebuit să le citesc până acum, ascult cu interes noul album Winds Of Plague-Against the world (Century Media-2011). nu e chiar una dintre trupele mele preferate din scena metalcore/deathcore, dar îmi plac îndeajuns de mult încât să revin la ei din timp în timp. am ascultat celelalte 3 albume A Cold Day In Hell (2005), Decimate The Weak (2008), The Great Stone War (2009) și băieții chiar știu să compună o piesă, un album și din filmările live de pe YouTube am văzut că fac niște showuri foarte bune. Mi-ar plăcea să îi văd live. Noul album pare mai curat decât celelalte, observ o abordare mai directă, sunt mai multe părți clean, dar breakdownurile sunt la locul lor. Versurile tratează aceleași probleme de viață, împăcarea cu trecutul în diferite forme, politics, society &comp. E un album plăcut pentru cei ce apreciază genul ( despre asta imediat mai multe), e destul de brutal și destul de divers cât să nu plictisească. se cer mai multe ascultări. Cd-ul e însoțit de un Dvd cu filmări live și imagini din backstage. nu e cel mai bun album al lor, dar este un album foarte bun care se evidențiază din noianul de albume lansate în ultima vreme. au ieșit foarte multe trupe noi, dar din păcate o mare parte nu aduc nimic nou, doar reciclează aceleași riffuri, breakdownuri, nu găsesc nimic nou de spus. dar nu toate sunt așa, iar scena ”-core” cu toate subgenurile sale produce încă multe trupe și albume de calitate. așadar, dacă aveți chef de un album de deathcore bun, luați cu încredere.

Acum să mă întorc la vechea mea problemă. De ce în România nu se ascultă mai mult metalcore, deathcore, post hardcore etc? De ce atâta antipatie? Mă refer, bineînțeles, la antipatia printre metaliști, nici nu mă gândesc la alte categorii de ascultători, care nici nu cred că ar stii să facă diferența între Slayer, Winds of Plague, Bring Me The Horizon, Dimmu Borgir sau Mayhem, ca să dau niște exemple mai cunoscute, dacă le-aș pune câte o piesă - asta bineînțeles dacă nu ar crede că e muzică satanistă și ar fugi departe. Mi-aș dori foarte mult să fie mai mulți ascultători de rock în general cu toate subgenurile aferente în România (și nu mă refer doar la Bon Jovi sau AC/DC, nu am nimic cu trupele, îmi plac, dar era un exemplu). 

În timp ce în toată lumea, metalul/rockul/ metalcore-ul câștigă teren, apar trupe, sunt organizate turnee,
festivaluri, concerte, se lansează albume, se înmulțesc fanii etc, în România mișcarea este tot restrânsă, tot puțini sunt ascultătorii și nu avem și noi măcar un număr de trupe pe care să le număr la degetele de la o mână cu care să ieșim în față. avem o trupă de metal (Negură Bunget), nicio trupa de metalcore bună (Deathdrive, Crize etc nu sunt chiar pe drumul cel bun), o trupă bună de hardcore (Implant Pentru Refuz) și câteva trupe bătrâne care nu mai fac nimic de ani de zile (nu mai dau exemple, ca să nu se supere nimeni, dar știți la cine mă refer). Da, și mai sunt câteva trupe de alternative, indie bunicele (Byron par example) dar nu intră în categoria despre care vorbesc. Am avut o trupă buna de rock (Firma) dar nu mai știu nimic despre ei. Aa, s[ nu uit, avem și o trupă bună de suicidal black metal (sau cum se numește genul) destul de bună, care e la început (Kistvaen, au un album lansat în 2010- Unbekannte ), i-am văzut live în deschidere la Shining anul ăsta. E puțin, e foarte puțin. Metaliștii se împuținează, o mare parte dintre ei nu sunt receptivi la trupele noi, nu sunt receptivi la mișcarea core și s-au împotmolit în aceleași trupe bătrâne ( bune de altfel, majoritatea, nu zic, le ascult și eu, dar nu e de ajuns). 

Nu am văzut pe nimeni niciodată prin București cu un tricou cu BMTH, August Burns Red, The Dillinger Escape Plan, Job For a Cowboy, The Architects, Protest The Hero, Heaven Shall Burn, Caliban, Woe is me, Miss, May I, ISMFOF, Between the buried And Me, Parkway Drive (că tot au concert în vara asta, nu știu prin ce miracol, cred că e a treia trupă mai de gen care vine la noi, după Caliban - care au venit cu Kreator și Eluveitie prin 2008 și Genghis Tron prin 2007 parcă) etc. Înțelegeți unde bat. sunt ascultători, sunt sigur, îi văd pe siteuri și forumuri, îi mai întâlnesc pe la concerte, dar sunt puțini și mulți ascultă același Bullet For My Valntine (o trupă bună în felul ei). nu caută, nu sunt interesați. mișcarea metalcore în România e foarte mică. Și e păcat. nici nu mai am chef să vorbesc despre muzica ce se ascultă de obicei pe plaiurile noastre mioritice, nu, chiar nu vreau, nu am chef să mă amărăsc de la ora asta mai rău decât sunt deja. mă bucur măcar că se mai ascultă metal, mai sunt concerte ( ceva mai multe, în ultima vreme au fost pe la noi Rotting Christ-checked, Dark Ttanquility, urmează Malevolent Creation, Opeth- see you there!!!! - plus Rock The City, care urmează la vară și vine cu multe trupe bune), dar de exemplu nu mai avem nicio revistă de rock ( mai există măcar Sunete??? , nu mai vorbesc de Metalfan sau Kogaionon), nu mai e nici o emisiune de gen la Tv, nu se mai dă rock în general pe Tv decât rar și la ore imposibile. Măcar avem câteva webzine-uri like Metalhead, Metalfan, Metalact, Let`s rock, în rest, metalul e privit de către public ca o boală rușinoasă, muzica diavolului, ascultată de nebuni, de distruși, de antisociali, de nespălați, de pletoși...și pot continua cu astfel de apelative drăguțe. 

Cei câțiva puști care mai ascultă core și se îmbracă mai diferit sunt numiți emo, scene kids, posers, sau, de către oamenii ”normali”, pur și simplu-ciudați. Eu zic că ar trebui să dispară hipsterii și maneliștii și să apară mai mulți puști din ăștia ( btw, știe cineva cine sunt Black Veil Brides? nu-i așa că nu le-ați da nici o șansă dacă i-ați vedea pur și simplu cum arată, nu-i așa că ați crede că sunt emo sau mai știu eu ce alte tâmpenii? ) Intrați pe Blabbermouth.com, pe Terrorizer.com, pe MetalHammer.com, pe Kerrang.com și dați o șansă trupelor. Un pont pentru cei care vor să asculte ceva core bun: tastați JonnyBeans pe PyrateBay. nu sunt pro-piraterie dar în România nu se găsesc albume, dar dacă vă place ceva, vă sugerez să cumpărați albumele de pe net( știu, nu sunt bani, dar măcar un album pe lună tot puteți cumpăra, albumul+shipping nu costă mai mult de 15-20 de dolari maxim, dar găsiți și mai ieftin). Dacă mergeți prin alte țări, sigur găsiți magazine de muzică unde sunt Cd-uri. Susțineți trupele, cumpărați Cd-uri, cumpărați reviste de gen, nu trebuie lăsat să moară rockul în toate formele lui. Căutați pe YouTube, sunt sute, mii de videoclipuri faine. găsiți pe MySpace, pe Twitter, pe facebook, trebuie numai un minim interes. Sper din tot sufletul că în următorii ani voi vedea o revitalizare a rockului, sper că sunt tineri care vor pune bazele unor trupe bune. sper... multe sper.. dar nu e imposibil. nu e. trebuie numai să vă întrebați: Oare nu există și altă muzică în afară de shitul de la Tv și Radio? Răspunsul este : DA, există!!!!

Keep supporting metal music!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu