luni, 13 iunie 2011

filme de revăzut

Jake Gyllenhaal este unul dintre actorii mei favoriți din noua generație. este charismatic, joacă excelent și a avut o grămadă de roluri diferite de-a lungul timpului. Prima dată l-am văzut acum câțiva ani într-un film pe care de atunci până acum l-am revăzut de aproximativ 12 ori. îmi aduc aminte câteva momente din fiecare zi în care am văzut filmul. prima dată eram în clasa a zecea și tocmai primisem niște cd-uri cu muzică nouă și câteva filme ( pe atunci conexiunea mea la net era limitată și nu puteam downloada mai nimic, dar în Horezu erau oameni care făceau rost de filme, muzică, porneturi, jocuri și alte chestii. erau de obicei în legătură cu prieteni plecați pe la facultăți în București. era o mare sărbătoare pe atunci, când sosea borseta cu cd-uri). printre ele se afla și un film cu un nume ciudat -”Donnie Darko”. nu știam nimic despre el, nimic despre actori, nu știam cu ce e, despre ce e. era după amiază când m-am pus pe scaun în fața râșniței mele de calculator pentium 4, cu placă video de 512 mega, 256 ddram și hard de 50 de gb și am dat drumul la film. recunosc onest că doar după filmele lui Tarkovsky și Pi, American Beauty, Usual Suspects, A Clockwork Orange și alte câteva filme ( chiar dacă văzusem peste 1000 de filme până atunci) am mai rămas așa fascinat, mirat, blown-up ( Blow Up l-am văzut mult mai târziu btw).  bineînțeles că nu am înțeles mai nimic din film. mă fascinase foarte tare povestea de dragoste dintre Donnie și Gretchen, mai ales că tocmai mă despărțisem de prima mea prietenă cu care stătusem 8 luni. m-a fascinat și conceptul de time travelling, m-a fascinat iepurele și toate ciudățeniile din film. m-a dat gata. a doua zi m-am dus la prietenul meu V. și i-am zis că trebuie să vadă filmul ăsta. ne-am uitat din nou, am comparat păreri. L-am sunat și pe I. cel care îmi dăduse filmul, am vorbit și cu el despre Donnie și apoi l-am dat tuturor. deja după un timp toată lumea care văzuse filmul mă asocia cu el, toți știau că îmi place. m-am chinuit să fac rost de orice, un tricou, o chestie cu filmul, dar nu am reușit.

oricum, ideea e că dacă cineva mă întreabă azi care e filmul meu preferat, o să spun că Donnie Darko, chiar dacă am mai văzut de atunci, de la prima vizonare, încă 2-3000 de filme, o mare parte din capodoperele cinematografiei mondiale, am văzut toată filmografia sau aproape toată,a unor oameni ca Aronofsky, Scorsese, Bergman, Tarkovsky, Kubrick, Kurosawa, Fritz Lang, Hitchcock, Bunuel, Woody Allen, Antonioni, Bertolucci, Nolan, Marx Brothers -name it. Ador o suma de filme și divinizez o mulțime de regizori, însă filmul ăsta m-a cucerit! l-am lăsat să crească în mine. sunt subiectiv, l-am văzut în multe perioade din viață, mult timp m-am identificat cu personajul, cred că am și împrumutat de la el câte ceva. În plus, Jake joacă absolut demențial ( de prisos să mai spun că am văzut toate filmele în care a jucat) . Cine citește blogul ăsta (dacă îl citește cineva) să vadă filmul. Nu garantez că o să vă placă, multora nu le-a plăcut, nu e un film pentru toată lumea, este foarte ciudat, dar cu adevărat deosebit, iar Richard Kelly, regizorul, are respectul meu pe veci, pentru acest cult-movie.

De multă vreme voiam să scriu despre Donnie Darko, dar nu am spus tot ce voiam, o să revin odată. Am făcut această lungă introducere pentru a vorbi puțin despre un alt film, pe care tocmai l-am văzut și în care joacă același Jake Gyllenhaal. Este vorba de ”Source Code” în regia unui f tânăr regizor, aflat la începutul carierei, Duncan Jones, cunoscut pentru ”Moon”, un alt film pe care l-am rerevăzut. Avem aici unul dintre cele mai bune thrillere ale anului, chiar al ultimilor ani. Filmul are de toate: o poveste destul de originală, ingrendientele unui mistery, thriller, sci-fi: suspans, surpriză, twisted ending, coduri, fizică cuantică, bombe, câteva poc-pocuri, o fată care trebuie salvată, o lume pe cale să se schimbe. normal că amprenta hollywoodiană este vizibilă, există și acele câteva detalii care trebuie băgate ca filmul să prindă la cât mai mulți oameni ( îmi aduc aminte însă de un film al lui Guy Ritchie, ”Revolver”, făcut cu bani mulți, actori f buni, mare studio, dar care și-a permis să lase audiența debusolată și nesatisfăcută total), dar sunt puține și nu contează în produsul final. Filmul este despre o nouă tehnologie, futuristă și eficientă, de a lupta împotriva crimei, a terorismului, printr-o metodă foarte ingenioasă. nu spun mai multe, las plăcerea descoperirii. nu este o capodoperă, adică mai trebuia încă ceva, o atingere de geniu, un touch de artist și ar fi ieșit un mare film, dar este totuși un film extraordinar, care rămâne cu tine după ce îl vezi. nu îl uiți, rămâne ceva acolo. un film care chiar merită. sper să ia premii, oricum nu duce lipsă de încasări, publicitate și toate cele. așteptam de multă vreme să îl văd și speram din tot sufletul să nu mă dezamăgească. nu nu a făcut-o. din contră. chiar mi-a plăcut. adică am făcut pauză de la citit Murakami și a lui superbă ”Pădure norvegiană” și am refuzat să ies în oraș ca să îl văd, așadar îmi pusesem mari speranțe. și am fost răsplătit. nota mea este 9.

4 comentarii: