marți, 9 august 2011

The United States of Leland (killing the sadness)

cred că există multe motive pentru care să omori pe cineva(nu susțin asta,dar ziceam că oamenii au adus mereu o serie întreagă de motivații pentru fapte). ne dăm unii altora în cap de la începutul umanității pentru te miri ce și sunt tot felul de resonuri pentru crimă. chiar și cele aparent fără logică au un motiv. nu vorbesc aici despre crimele în serie. acelea sunt o cu totul altă treabă și nici de război. vorbesc de omoruri particulare.

în seara asta am (re)văzut un film foarte interesant ”The United States of Leland” (știu, titlul nu sună foarte promițător, dar este un film excelent. trust me). e vorba despre tristețe în film, chiar dacă totul se învârte înjurul unei crime- un tânăr omoară un copil retardat. pare absurd, mai ales ca pe parcursul filmului ne dăm seama că ucigașul este un băiat sensibil, educat, inteligent (dar nu în modul evil, ca un serial killer par example). asta reiese din discuțiile pe care le poartă cu profesorul închisorii. vedem că tânărul este fiul unui scriitor celebru care e divorțat de mama lui și pe care nu l-a mai văzut de la 10 ani(acesta îi trimitea bilete de avion și bani ca să se plimbe prin lume-cam la asta se rezuma toată relația dintre ei), este destul de retras, singuratic, are parte de o relație eșuată etc. o serie de tristeți. 

de fapt toate personajele din film sunt triste și o mare parte din discuții duc la concluzia că lumea în general e tristă. și tânărul îl omoară pe băiat pentru că a văzut în el mult amar și imposibilitatea la o viață normală, la o iubire, la altceva decât multă milă și compasiune din partea tuturor. o crimă care să ucidă tristețea. mi se pare un mare act de altruism, un sacrificiu, mai ales pentru că știe că nu va scăpa. și nu scapă. este o decizie cu dus și întors, dar este unică.

sunt câteva asemănări între personajul din acest film și cel din Donnie Darko( chiar aceeași actriță joacă rolul iubitei în ambele) și ăsta este un plus pentru mine.
adevărul e că m-a atins foarte puternic filmul și dialogurile chiar mi-au plăcut, la fel și jocul actorilor, scenariul, ideile, actorii în sine. un film excelent.

killing the sadness......

Un comentariu:

  1. Filmul este excelent de profund si te pune pe ganduri. L-am vazut in perioda cand Gosling era nominalizat la Oscar. Ms ca mi-ai adus aminte de el.

    RăspundețiȘtergere