sâmbătă, 29 octombrie 2011

o întâmplare cu o țigară


cu țigara fumată pe jumătate se îndrepta cu pași șovăitori spre acel loc. scrumul i-a căzut pe cămașa descheiată la piept. vântul i-a scuturat părul de gânduri și buzele i s-au lipit pe chiștoc. știa că dacă avea să le deschidă, o pieliță subțire se va rupe și un firișor de sânge se va scurge. gustul propriului sânge îi provoca o scârbă deosebit de violentă. așa că țigara avea să rămână între buze. poate puțină salivă, subtil strecurată 
între ele, ar catifela locul și astfel sângele nu ar mai curge.

îl enervau tramvaiele. nu pentru că ar fi fost pline cu necunoscuți sau pentru că ar hurui îngrozitor. nu pentru că nu avea niciodată bilet și pentru că îl pândea mereu o ceartă cu controlorii. nu pentru că iarna era frig și vara se sufoca de căldură și odori. ci pentru că nu își schimbau niciodată cursul. mergeau în aceeași direcție. străbăteau un traseu prestabilit, apoi se întorceau la bază și reluau drumul. de ce nu se inventează niște tramvaie care brusc să o cotească la stânga, de exemplu și să meargă spre alt oraș, spre altă țară, spre altă lume. măcar pe altă stradă, una pe care nu mai fusese niciodată până atunci. poate o stradă pe care nu va mai ajunge niciodată. așa ar fi posibil să vadă, de exemplu un om care dăruiește flori necunoscutelor de pe trotuar sau șoferițelor oprite la semafor. asta i-ar însenina ziua. dar blestematele mergeau pe calea lor și el nu voia să ajungă unde ar fi fost normal să ajungă.

de aceea în acea zi a hotărât să meargă pe jos. va alege o stradă la întâmplare și o va porni unde vede cu ochii. se gândea la următorul tablou. va fi o femeie care fumează. o va desena cu sânge și cărbune. sângele lui. cărbunele pământului. va fi cea mai bună operă a lui. cea datorită căreia va rămâne pentru totdeauna în memoria timpului. ajuns la o trecere de pietoni,a pășit. voia să traverseze. un autobuz l-a izbit din plin. a murit pe loc. între buze încă se mai găsea țigara, fumată complet, lipită pentru totdeauna de pielița subțire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu