joi, 13 octombrie 2011

sfârșitul lumii vs. aliens

despre lume se spune că se va sfârși, așa cum a început, adică, în opinia mea, învăluită în mister. cum nu știm de ce suntem aici, nu vom știi nici de ce vom dispărea. dar nu disperați, va ma dura ceva vreme până atunci, multe suflete își vor mai vedea suflul încarnate într-un ambalaj de cenușă, toate hoinărind agale pe Marea Piatră. moartea va mai crea frică, statele lumii vor mai purta războaie pentru a își apăra interesele, se vor mai scrie cărți bune necitite de nimeni și va mai curge un râu de spermă pe divanele iubirii, oricare ar fi acestea. dar de ce ne-ar fi frică de sfârșitul lumii, mă întreb? mi se pare că tema sfârșitului e atât de populară printre casele de producție de la Hollywood și printre scriitorii de SF, dar nimeni nu aduce în discuție această întrebare, de altfel extrem de legitimă și de importantă: de ce ne-ar fi teamă, atâta timp cât, odată cu sfârșitul firesc al fiecăruia dintre noi, vine la pachetul morbid si sfârșitul lumii? 

e tot una, noi oricum murim, numai ca in acest fel murim cu totii. pentru noi, cei trecuți, nu mai există lumea, există o altă lume, bună sau rea, nu mai există nimic aici sau ne reîntoarcem în lumea atsa sub o altă formă, cu o nouă conștiință, cu hardul resetat și un nou procesor, în funcție de credințele fiecăruia. de ce discut despre acest lucru, acum, la ceas târziu în noapte? pentru că am citit de curând o știre în care se zice că americanii au semnat o petiție pe care vor să o înainteze președintelui Obama, în care acesta este rugat să dezvăluie dacă există sau nu extratereștri. oamenii sunt curioși dacă ăia mici, verzi și cu capul mare se află pe alte planete și dacă da, de ce nu se arată în mod oficial. nu o sa intru acum în pâinea acestei povești, în conspiraționisme, ascunderi, area 51, ancient aliens (care e o serie faină pe History Channel, dar care nu m-a convins), pentru că nu am citit atât de multe și nu știu. 


mă interesează ideea, nu îmi e teamă de extratereștri, însă nu sunt eu în măsură, și nici nu vreau, să aduc argumente pro sau contra. ce mă interesează, este următoarea chestie: cum ar reacționa populația dacă e adevărat. sau cum ar reacționa dacă nu ar fi adevărat. și ca să mă explic, de unde extratereștrii și sfârșitul acesta atât de trâmbițat al lumii? păi, dacă s-ar afla că există, lumea, așa cum o știm noi, s-ar prăbusi. nu mă refer la războaie interplanetare, explozii, experimente pe oameni, etc, ci la colapsul ideologiilor, al religiilor, al legilor. într-un cuvânt, tot ce știm s-ar demola, nu ar mai rămâne decât să ne reorganizăm, însă lucrurile nu ar mai fi aceleași. practic, descoperirea că nu suntem singuri, ar crea o mișcare egoistă, distructivă, chiar autodistructivă. cum, nu suntem noi creația sublimă a lui Dumnezeu, singura de altfel? dacă răspunsul ar fi nu, atunci noi nu am mai exista.

dacă am avea în curând ca și coleg de cameră un mic alien, atunci sensul existenței noastrea ar deveni și mai misterios. poate am afla de la ei lucruri pe care nu le știm, poate nu s-ar elucida niște probleme, însă cu siguranță ne-am pune alte întrebări, mai mari, la care nu am ști cum să răspundem. haosul ar domni.
dar cred ca ar fi fun! voi nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu