sâmbătă, 26 noiembrie 2011

ți-ai dat banii pe cărți. cum faci să mănânci?

există momente în viața fiecărui om care citește în care se pune problema: mâncare, haine sau întreținere sau cărți, cafea și țigări (pentru fumători, această întrebare se poate pune și astfel: mâncare sau țigări?) și dacă setea de cultură e mare, atunci răspunsul e simplu (de fapt e dificil , căci s-aer putea să slăbești puțin). ai văzut o carte în vitrina unei librării, ai citit despre ea pe vreun blog sau în vreo revistă și ți se pare cea maio frumoasă carte din lume și trebuie neapărat să o ai sau e o nouă apariție a unui autor preferat. poate îți trebuie la facultate. și te uiți în portofel, vezi că e cam gol, ești student, nu ai job (sau ai job, dar câștigi puțin, desschizi și frigiderul și nu te lovește decât o răceală amară (s-au terminat proviziile și mâncarea de la mama). dar tu vrei musai să citești cartea aceea (nu contează că pe rafturile bibliotecii zac zeci de cărți pe care încă nu le-ai citit și care la un moment dat ți s-au părut și ele atât de atractive încât să merite o scurtă înfometare). ce e de făcut?

păi strângi din dinți, îți numeri banii (nu îți mai ajung și de mâncare, poate doar de o cutie cu lapte și cereale ieftine, asta dacă ești norocos și mai ai destule țigări în pachet - asta dacă mai ai și câteva pliculețe de ceai sau o lingură de cafea, dacă nu, e și mai nasol, trebuie să bei apă sau te mulțumești cu pișoalca de la tonomatul de cafea) și te duci repede la librărie, asta până nu ți se face destul de foame încât să zici că mai aștepți câteva zile, poate primești ceva de acasă, poate își mai amintește cineva că are să îți dea niște bani sau găsești bani pe jos.

bun, ți-ai luat cartea, ești deosebit de mândru, te afunzi în lectură de cum intri pe ușă, ba poate chiar încă din metrou. mai ai țigări, ți-au ajuns banii și de câțiva covrigi. mai ai de o cafea și trei ceaiuri. azi trăiești. poate chiar și mâine, până pe seară.

supraviețuiești până a treia zi, dar deja te-ai apucat de fumat mucuri și bei apă. ai mai avut bani de o pâine și ai găsit un borcan cu magiun în fundul frigiderului. dar mai sunt câteva zile până primești bani și nu ai găsit bani pe jos și nici nu și-a amintit nimeni că are să îți dea ceva. ce e de făcut. e simplu. ți se face brusc dor de toți prietenii și prietenele (dacă ai iubit/iubită, e mai simplu). și începi să dai telefoane. te autoinviți pe la ei. le explici cât de nașpa ai fost îm ultimele luni că nu i-ai mai căutat, le spui cât ai avut de lucuru, cotești discuția spre vremurile bune. or să se îmbuneze și cum ești pe la ei, or să te întrebe dacă nu îți e foame sau sete, ai cafeaua asigurată. dacă sunt fumători, te bați cu pumnii în cap că ai uitat pachetul acasă și te alegi și cu țigări. dacă nu, asta e, măcar mînânci. o altă soluție, după ce ți-ai epuizat prietenii, e să apelezi la mătuși și unchi, sigur se vor bucura săm te vadă. partea proastă e că va trebui să le uzi florile, să te joci cu pisicile, câinii și să dai seamă la tot ce ai făcut de când nu v-ați văzut.

vei mai asculta și câteva povești, pe care deja le știi. dar astea sunt variantele cele mai domnești. poate nu ai prieteni (sau prietenii tăi sunt la fel de strâmtorați ca tine). o metodă riscantă, dar care poate da roade. se ia o moacă de om sincer, candid și demn, care din păcate a rămas fără bani pe moment și îi e foame. te duci noaptea, după ora trei la un McDonald„s. aștepți să nu mai fie alți clienți. se bagă textul : ”salut. uite, îmi e atât de rușine să fac asta, dar am rămas fără bani și de abia mâine primesc.
am lucrat și eu câteva luni la un mec și știu că rămân destule chifle, cartofi, pulpe pe care oricum le aruncați. dă-mi și mie câteva, sunt lihnit.” trebuie să spui repede asta, fără să te întrerupă.ai grijă să fii bine îmbrăcat, să nu te ia drept cerșetor, doar un student care a rămas în pană. dacă ești tip și e o gagică vânzătoare, zâmbește larg, spune-i cât de bine arată, bagă vrăjeală. dacă ești tipă și e un tip, știi ce ai de făcut. dacă ai o doză mai mare de tupeu, poși să ceri și ceva de băut, eventual o țigară. ai șansă mari să îți iasă. oamenii ăia au salarii mici, își urăsc slujba și dacă îi faci să creadă că sunt subversivi, ai rezolvat-o.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu