duminică, 19 februarie 2012

Anticarul – Julian Sanchez (vALLuntar)


Sunt un cititor împătimit de literatură cu accent de thriller/mistery și romanul Anticarul de Julian Sanchez a picat la fix. Ce poate fi mai interesant decât un roman situat în secolul 15, într-o Barcelonă plină de magie și mister, care are în centru un anticar ros de îndoieli, aflat în posesia unui manuscris deosebit de important și extrem de periculos? Mai mult, anticarul moare în condiții ciudate și are loc o anchetă minuțioasă, care poartă personajele prin o seamă de locuri dubioase și acestea sunt tot timpul în pericol de a fi omorâte. Și manuscrisul se dovedește a conține un scret de ordin mistic care dacă ar ajunge în mâinile cui nu trebuie, s-ar isca urgia.
Bun, poate se vor ridica anumiți cârotași care vor zice: bine, bine, dar am mai auzit povestea asta, cu obiecte mistice, religioase, cu societăți secrete și mistere mortale. Cu ce e romanul acesta diferit de ceva scris de Dan Brown, Simon Toyne sau orice alt autor de gen? De ce ar alege cineva să citească acest roman și nu unul din celelalte 1000 care tratează aceeași temă? În primul rând, calitatea scriiturii este mult superioară multor romane de gen și nu numai. Autorul nu se mulțumește doar să povestească întâmplări, ci o face cu măiestrie, frazele sunt lucrate, stilul este atractiv. În al doilea rând, personajele sunt foarte bine conturate, cu băieții răi nu ai vrea să te pui, iar cu cei buni ai ieși la o bere. În al treilea rând, rareori Barcelona a fost mai frumos prezentată. Uneori, în timpul lecturii, mă gândeam că poate o agenție de turism l-a plătit pe autor să scrie atât de bine despre oraș, atât de detaliat și de atrăgător este prezentat. Nu în ultimul rând, povestea în sine este deosebită, nu vreau să dezvălui detalii, dar credeți-mă, o să rămâneți impresionați și un lucru pe care l-am apreciat în mod deosebit este faptul că autorul nu aleargă înspre rezolvarea misterului, nu asta e miza, ci misterul în sine și poveștile din jurul acestuia. Este mai mult decât un roman de mistere, este o operă literară și un univers fascinant. Vă invit să citiți romanul, vă asigur, nu veți regreta. Ba chiar, e posibil să fiți puțin triști că se termină.

Recenzia face parte din campania vAlluntar. Vă încurajez să comentați, fiecare comentariu este important pentru campanie.
Ce este vALLuntar? Este o campanie online prin care noi, Grupul Editorial ALL, ne propunem să încurajăm lectura şi voluntariatul. O echipă de angajaţi ALL va face voluntariat în schimbul…lecturii. Mai multe detalii aici.

4 comentarii:

 1. Are toate ingredientele ca sa-mi placa, este una dun cartile aflate in partea de sus a listei mele. Inca nu o posed, dar in viitorul foarte apropiat o voi avea in mainile mele. Imi place prezentarea ta, m-a facut sa-mi doresc si mai mult aceasta carte.

  RăspundețiȘtergere
 2. chiar mi-a placut mult romanul. m-a prins de la primele pagini. ma bucur ca ti-am trezit si mai mult interesul . :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Intradevar atentia autorului la detalii este mult mai mare decat in cazul autorilor pe care i-ai mentionat si tu dar cred ca eu fac parte dintre cititorii care alearga dupa rezolvarea misterului si poate de-aia nu am vazut asta ca pe un lucru de laudat. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. cartea asta a fost prima mea alegere in vALLuntar. si nu m-a dezamagit:)

  RăspundețiȘtergere