sâmbătă, 10 martie 2012

Bang Bang - istoria unui cântec


în urma vizionării filmului Les amours imaginaires(sau Heartbeats în traducerea englezească) din 2010, al tânărului regizor Xavier Dolan, o minunăție pe care o recomand celor cu mintea deschisă, am (re)făcut o mică pasiune pentru acest cântec, în toate variantele sale.

în acest film apare varianta cântată de către Dalida, în italiană, care este fermecătoare.


-puțini știu că varianta originală aparține lui Cher, și a fost inclusă pe albumul cu numărul doi al artistei, din anul 1966, The Sonny Side of Chér.

-o varianta este aceasta, cântată în limba franceză, de către Sheila și a apărut în filmul Bang-Bang al regizorului Serge Piollet. nu am văzut filmul, dar pare...neatractiv. totuși, are meritul de a fi lansat această piesă.


-varianta pe care o știm cu toții este cea a lui Nancy Sinatra, și care a fost folosită în multe filme, unul dintre cele mai faimoase fiind Kill Bill al lui Quentin Tarantino.


-avem și o variantă românească a piesei, cu versuri în română, cântată de către Anda Călugăreanu&Sincron, lansată în 1968. e mai mult o adaptare, decât o traducere, mult îmblânzită, probabil pentru că altfel nu ar fi trecut de idioata cenzură comunistă. cu toate astea, vocea Andei Călugăreanu dă farmec piesei.

mai sunt și alte variante ale piesei: unele remixuri, reinterpretări, coveruri sau piese care pur și simplu folosesc linia melodică și refrenul. o istorie detaliată a istoricului piesei poate fi citită pe Wikipedia . cea mai proastă variantă pe care am ascultat-o e aceasta , dar din fericire nu păstrează decât foarte puțin din piesa originală, așa că majoritatea ascultătorilor poate nici nu fac legătura.

un remix celebru și care făcea ceva furori acum câțiva ani este acesta, aparținând grupului electro Audio Bullys, care nu este extrem de reușit, dar măcar mai dansa lumea prin cluburi pe el și are meritul de a fi readus în atenție piesa.

un cover care mi-a plăcut mult este cel al trupei The Raconteurs, din care face parte Jack White , mai cunoscut pentru prestația sa în The White Stripes. poate fi ascultat aici.
mai sunt multe altele, dar acestea sunt cele care mi-au atras mie atenția.


piesa este superbă în majoritatea interpretărilor, însă my personal favourite în momentul acesta este varianta Dalidei. sorry Nancy, dar oricum tu ai fost preferata mea ani de zile. :)

enjoy good music!

4 comentarii:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=rwDzRzqFaIE

  RăspundețiȘtergere
 2. da, il astept cu nerabdare. a aparut deja?

  RăspundețiȘtergere
 3. nu inca. o sa il proiecteze luna asta la cannes. abia dupa ajunge in cinematografe

  RăspundețiȘtergere
 4. http://www.movie2k.to/Laurence-Anyways-Subtitled-watch-movie-2149230.html

  RăspundețiȘtergere