duminică, 25 martie 2012

Dumnezeu ascultă rap


dacă nu mă credeți ascultați ultimele albume:

1.Haarp Cord- Dragoste sau frică,
2.Cedry2k - Clipa Schimbarii-2012
3.Dragonu ak47 - adio 47 omul vechi - 2011
4.creTzu_-_Echilibru -2010
5.Sisu - Temnita Luminii 2011
... și altele, dar pe astea le-am ascultat eu zilele astea.


Faptul că l-au descoperit pe Dumnezeu e un lucru bun, atâta timp cât acest lucru i-a făcut oameni mai buni. Numai să nu devină habotnici sau prea mistici. Numai să nu îi văd cântând la Biserică și trăgând lumea de mânecă să le spună cât de bun e Dumnezeu. Atâta timp cât ei sunt pe calea cea bună și transmit prin muzica lor aceste lucruri, e foarte bine. Dar cred că omul trebuie să îl descopere singur pe Dumnezeu, dacă vrea și poate. Ateii să fie în continuare proprii lor dumnezeii. Agnosticii să fie și ei fericiți. Nu e treaba mea ce credințe au sau nu au ceilalți, însă cred că orice ar crede, dacă își țin părerile pentru ei și nu încearcă să le bage pe gât altora, e ok. Băieții ăștia nu par a face asta, ei doar vorbesc despre ce cred, ce au trăit, ce au simțit, despre schimbare. Dacă vă place rapul, eu zic că or să fie niște audiții plăcute.

Sunt destul de bune albumele și în asta intră și instrumentalul, beaturile, sampleurile etc. le tot ascult în ultimele zile. nu pot exact să îmi explic cum de raperii români se întorc cu fața către Dumnezeu. Poate anii de decadență și de paradisuri artificiale și-au pus amprenta. Se vede că oamenii citesc, au cunoștințe, fac rime bune. Mă îngrijorează puțin conspiraționismul lui Cedry2k, care vizează Masoneria și Noua Ordine Mondială, însă mă bucur că oamenii scriu și despre altceva decât despre femei, droguri și petreceri, precum mai cunoscuții lor colegi de generație. Nu dau nume, sunt tot timpul la radio și tv. Dar albumele fostului CTC-ist sunt peste cele ale colegului său Doc (care e și el peste tot, de când și-a lansat ultimul album; totuși trebuie să recunosc să îmi place tare mult piesa lui, Docfather, mai ales începutul)și mi-a plăcut că pe album recită o poezie de Topârceanu, Călimara. Un poet foarte underrated, pe nedrept considerat poet minor. Și o spune unul care a cam citit tot ce e mai bun în poezia lumii.


Dragonu, cunoscut ca fiind membru în Specii, îmi place cel mai mult dintre toți, dar asta nu înseamnă că ceilalți mai sus menționații, și alții (Eli, Flou Rege, Ceilalți, Cumicu, Raku) nu sunt buni. Dar el îmi pare cel mai autentic, fost/actual bagabond, consumator (fost?), dar cititor nu numai de cărți de poker. Cred că trece (toți trec) prin crize spirituale.


Sișu este de asemena un om schimbat, cel puțin ca rapper. Mult mai bun decât prietenul lui, Puya, fost coleg în La Familia, care e și mult mai prezent în media. Nici nu mai știu dacă e sau nu la pușcărie. Sper totuși să își depășească problemele și să se ocupe de muzică. Aștept cu nerăbdare un nou album Haarp Cord (Pacha Man, Sisu, Cedry2k și Dragonu). Au trecut deja 2 ani de la debut. Oricum eu de abia acum l-am descoperit. Mă bucur pentru asta.

Nu am mai ascultat rap de multă vreme, la modul serios. Dar băieții ăștia îmi plac.

Îmi e lene să pun linkuri. Căutați pe youtube, cred că o să vă placă ce veți auzi. Dacă vă place, susțineți artiștii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu