joi, 15 martie 2012

Carol Birch- Menajeria lui Jamrach (vALLuntar)


Nu am fost niciodată un mare cititor de roamane marinărești, dar încă din copilărie m-au atras acele cărți care mustesc de aventuri, cu personaje care cresc cu fiecare pagină, dar care rămân fideli unui țel și pentru a cărui îndeplinire, nu se dau la o parte de la nimic. Începând cu Moby Dick (Melville), trecând prin Martin Eden (London), Oamenii mării (Hugo), Aventurile lui Gordon Pym (Poe) sau, mai târziu, Bătrânul și marea (Hemingway), litertura s-a diversificat, s-a rafinizat și a fost o bucurie pentru mine să citesc toate aceste cărți și multe altele, încercând mereu să descopăr noi aventuri, noi personaje la care să visez și pe care să le integrez cumva în lumea reală. De fapt, setea mea de aventură
și tristețea că nu pot și eu lua parte la aventuri extraordinare, n-a fost potolită decât de cărți, din a căror inimă cuprinsă între pagini încărcate de cuvinte bine ordonate, mă hrăneam cu nesațietate. Acum nu mai sunt copil, dar setea de aventură nu mi-a trecut. Nici setea de lectură.


De aceea, romanul Menajeria lui Jamrach, scrisă de Carol Birch (interesant e că avem o autoare de data asta, lucru care nu poate decât să mă
bucure, chiar dacă inițial m-am temut că poate se va pierde mai mult în divagații sentimentale și va uita să povestească, dar nu a fost așa, temerile mele fiind susținute) m-a atras de cum am citit cele câteva cuvinte de pe pagina a patra și când am văzut că are și o componentă fantasy, îndulcită cu magie, m-am lăsat convins să citesc cartea. E inutil să vă spun că nu am fost deloc dezamăgit. Din contră, acțiunea m-a captivat, m-am lăsat îmbătat de scriitura atentă și îngrijită și nu în ultimul rând mi-am adus aminte de acel sentiment din copilărie, când cuprins de lectură, uitam să mai mănânc. Cartea aceasta a fost madlena mea și m-am întristat când s-a terminat. Eu cred că la cărțile de aventuri sunt importante câteva lucruri: cel puțin un personaj de care să te atașezi, scene intense care să nu te lase să respiri și locații exotice, misterioase, atractive unde aceste aventuri să aibă loc. Cartea aceasta are aceste ingrediente, ba mai mult, avem mai multe personaje atractive și mai multe locații, unele chiar de vis (dar numai citind cartea, veți înțelege la ce mă refer) în care se petrec scene intense și minunate, unele triste, altele joviale, dar toate captivante.

Este o carte de aventură, un roman de dragoste, o cartografie imaginară a unor locuri reale , dar încărcate de magie, un roman aproape realist magic, dacă nu ar avea o doză mare de fantasy,totul pe un schelet mistery/adventure. Și cel mai important, e scrisă al dracului de bine, cuvintele se leagă într-un șir neîntrerupt de mici miracole livrești.

E recomandată oamenilor mari cu suflet de copil și copiilor/tinerilor cu imaginație și sete de aventură. E recomandată celor sensibili la poveștile emoționante și mai ales, tuturor celor care știu să citească. Dacă o vedeți prin librării, nu ezitați!

Trebuie să laud această nouă colecție a esiturii All, Strada Ficțiunii. Toate cărțile din această colecție pe care le-am citit, mi-au plăcut foarte mult. În plus, titlul e minunat. O stradă pe care cu siguranță mi-ar plăcea să mă plimb în lumea reală și pe care o să mă mai plimb, în lumea cărților.

*Recenzia face parte din campania vAlluntar. Vă încurajez să comentați, fiecare comentariu este important pentru campanie.
Ce este vALLuntar? Este o campanie online prin care noi, Grupul Editorial ALL, ne propunem să încurajăm lectura şi voluntariatul. O echipă de angajaţi ALL va face voluntariat în schimbul…lecturii. Mai multe detalii aici.

2 comentarii:

  1. Am fost convinsa ca am comentat. Dar cine stie ce am facut de nu apare. Pana la tine, credeam ca aceasta carte e scrisa de un barbat. N-am cumparat-o pana acum, dar acum ma bate gandul sa o fac. Si mie mi s-au parut foarte interesante cartile de pe Strada fictiunii citite pana acum. Ceea ce ma face sa cred ca si asta o sa-mi placa.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt sigur ca o sa iti placa. e scrisa cu mare pasiune si te prinde imediat.

    RăspundețiȘtergere