sâmbătă, 24 martie 2012

Sorin Delaskela -Abisex


... sau cum să fuți ceața (mi-a plăcut mult această expresie din carte)

avem un metaroman, parte eseu nihilist, crud, cinic, încărcat de sarcasm, parte roman erotic, hrănit de o insațietate demnă de un decadent veritabil, cu coaie grele și amator de filozofie între așternuturi. Pe deasupra personajelor și a ideilor, plutește duhul poeziei, cea atât de plăcută ochiului iscoditor. Sorin Delaskela are mult talent, vede mai departe de ordinea generală a lucrurilor, lovește nemilos acolo unde trebuie, crapă vise, răstoarnă pudibonzii cu picioarele în aer, dar de aemenea, știe să mângâie, să aline și să creeze frumusețe. Recunosc că de multe ori m-am recunoscut în personajul principal, un alter ego al autorului din câte mi-am dat seama, dar nu atât în faptele sale, ci în ideile și modul lui de a privi viața. Citind, tresăltam de bucurie când acesta mai altoia, cu gândul sau cu fapta, vreo ființă care cerea cu tot dinadinsul acest lucru.

Mi-a plăcut foarte tare distincția pe care o face între un ratat și un neratat, ca să zic așa. Un ratat e cel care își pune în minte ceva și nu reușește, pe când unul care nu își pune nimic în minte și astfel, totuși în ochii lumii nu reușește, nu poate fi considerat un ratat. Așadar, chiar dacă nu a făcut mai nimic, din propriile lui spuse, personajul nu poate fi considerat un ratat, ci mai mult un cinic, un mizantrop care a pornit pe calea hedonismului și a cărui viață se învârte în jurul eternului feminin, mereu plăcut, adesea dezamăgitor. Se poate spune că el ”copilărește mai mult”.

Mi-a plăcut de asemenea galeria de personaje și personalități ( a nu se citi vipuri) care populează paginile cărții. Caractere, idei, fapte, interacțiune și comunicare la toate nivelurile, toate dau deliciul cărții. Personajele gândesc frust, se exprimă direct, fără ocolișuri, se face uz de cuvinte așa numite porcoase. De cele mai multe ori nu m-a deranjat limbajul, pentru că spre deosebire de douămiiști, Delaskela spune lucruri interesante și uzitarea unui limbaj dur accentuează ideile. Totuși, în unele momente, cele de o poeticitate ridicată, parcă nu se potriveau. Acum să nu credeți că în poezie mă deranjează cuvintele grele, nu, din contră, uneori sunt necesare, însă când nu e cazul, părerea mea e că strică. Din fericire momentele acestea au fost puține.

Am citit cartea cu mare plăcere, înghițind bucăți mici și am prelungit lectura. Asta nu înseamnă că nu se poate citit și dintr-o răsuflare, ba din contră, te poate prinde și numărul de pagini, redus, ajută la citirea rapidă a cărții. Dar eu am vrut să mă bucur mai mult, am vrut să digerez mai bine unele idei.

Pe această cale, țin să mulțumesc autorului, care chiar dacă nu mă cunoaște face-to-face, a avut amabilitatea să îmi trimită cartea.

De asemenea, mi-a plăcut în mod special coperta. Nu ezitați, e o carte care merită.

7 comentarii:

 1. O descriere prea frumoasa pentru o carte in care femeile sunt reprezentate asemeni unor "pungi cu sperma."

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt multe descrieri socante prin carte, multe idei neconventionale, dar cum am zis, e o carte nihilista, cinica, dura. nu sunt de acord cu multe idei din ea, asa cum nu sunt de acord cu idei din foarte multe carti, dar pe de alta parte, exista si reversul. Wilde zicea ca exista carti veninoase, dar "cartile pe care lumea le numeste imorale, sunt cartile care arata lumii propria ei mizerie"

  RăspundețiȘtergere
 3. Mizeria acestei lumi nu e nici pe departe femeia si felul in care Delaskela o "picteaza" in cartea sa. Descrierea nu mi-se pare nici macar imorala sau socanta, ci pur si simplu infiorator de denigranta, cu atat mai mult cu cat si el, scriitorul, provine dintr-o asa-zisa "punga cu sperma".

  RăspundețiȘtergere
 4. sa inteleg ca esti femeie, eventual feminista. in primul rand, sa stii ca eu respect si iubesc femeile. cand am dat citatul din Wilde, ma refeream la cartea ca un tot si la ranile pe care pune degetul autorul, nu ma refeream la acesta descriere pe care o da femeii. dar de ce nu citesti acasta descriere intr-o alta cheie? logic vorbind, femeia nu produce sperma, asadar doar daca barbatul pune, prin diferite mijloace acest lichid in ea, poate fi considerata "punga cu sperma". daca autorul a vrut sa sugereze prin expresia asta faptul ca femeile sunt asuprite de barbatii care le considera doar obiecte ale placerii si purtatoare ale posibilului urmas( baiat sau fata)? poate e un semnal de alarma, tras intr-un mod lingvistic violent. nu stiu, zic si eu.

  RăspundețiȘtergere
 5. Stiu ca ai folosit citatul lui Wilde referindu-te la cartea ca un tot, cum spui, am facut eu o paralela un pic fortata cu femeia lui Delaskela. Tocmai din incercarile esuate de a o percepe in maniera in care ai reusit sau incerci sa o percepi tu. Pentru mine e un sentiment propriu scriitorului si atribuit protagonistului cartii, din pacate...

  RăspundețiȘtergere
 6. tot ce se poate... ar trebui sa i spui asta autorului.... poate el ar putea sa iti dea un raspuns mai bun decat mine.

  RăspundețiȘtergere
 7. cred ca e vorba de simona fosta lui sotie pe care a adus-o in pragul sinuciderii, sa sinucis ,, punga cu sperma,, ...................

  RăspundețiȘtergere