luni, 5 martie 2012

Triumful prostiei

mergeam spre facultate, cu metroul. lângă mine se așează două tipe, cam cam de 18-19 ani, machiate strident, cu arome din cel puțin trei feluri de creme+ parfum+ ceva mască pentru păr, îmbrăcate cu haine scumpe, dar fără pic de gust, genul de pițipoance clasice. cred că nu se mai văzuseă de multă vreme, pentru că s-au pupat cu foc pe obrajii tencuiți cu fond de ten și au început o conversație cu vocile lor prefăcute și stridente, afectate de timpul trecut de la terminarea liceului. și s-au pus pe depănat amintiri de pe băncile școlii, au bârfit de la a la z toată clasa, care pe unde mai e, care cu cine se mai fute, care a intrat la facultate, care a plecat la muncă sau la furat, care s-a îngrășat și care a rămas la fel de urâtă și proastă. așa am aflat că Maria e tot cu ”bulangiul ăla”, Radu, care a picat BAC-ul de 2 ori s-a dus să muncească la firma tăticului, Andrei a luat Bacul din prima și s-a dus ”la Litere cred, sau la ceva cu limbi străine”, că Ioana s-a făcut mai frumoasă, Georgiana ”a făcut curul mare”, Andreea e ”tot nefutută” etc. Despre Marius nu știau nimic, băiatul nu mai dăduse niciun semn de viață de la terminarea liceului, cu toate că ”băi, mereu vorbeam cu el pe mess, eram amici buni”, se plânge una dintre ele, cea mai plinuță. Într-un final am înțeles că ea nu luase Bacul nici a doua oară și acum făcea un curs de coafeze ”care mă costă 35 de milioane, fată, îți vine să crezi?”, iar cealaltă l-a luat a doua oară, dar nu am înțeles bine cu ce se ocupa, dar sigur nu era la facultate.

nimic neobișnuit până acum, am mai asistat involuntar la sute de conversații de gen, și eu când mă întâlnesc cu vechi colegi de liceu depănăm amintiri, însă un enunț mi-a atras atenția în mod deosebit și aproape că m-ar fi pufnit râsul dacă nu mă podidea plânsul. după câteva considerații despre viața de după liceu, una dintre fătuci, cea fără diplomă de BAC, zice cu mare convingere : ”Uită-te la mine, eu nu am luat BAC-ul și ce pizda-măsii, îmi merge bine și așa, are cine mă fute, termin cursurile, mă angajez și eu, o să fie bine. Acum e vremea proștilor! ”. Wow! fata s-a autoproclamat proastă, cred că fără să își dea seama și a rostit și o vorbă usturătoare, care din păcate devine o constantă, din ce în ce mai mulți salută triumful prostiei... Erasmus din Rotterdam însuși nu cred că ar mai putea lua în derâdere cu atâta talent societatea de acum, așa cum a făcut în urmă cu câteva secole...

cel puțin ”prind curaj”, vorba lui Creangă....

6 comentarii:

  1. Trista concluzie!Mai trist e ca ea si multi altii ca ea, sunt incantati de asta, chiar asa... la ce ii trebuie bac? Doar la... n-are nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu, fata nu se referea la ea cand a spus ca acum e vremea prostilor :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu se referea la ea, adica, nu s-a autoproclamat proasta, ci, doar a remarcat, ca e vremea tupeistilor care se simt in largul lor peste tot. De aceea, ma mai gandesc, inca, cine-s prostii si a cui vreme e :)

    RăspundețiȘtergere