marți, 29 mai 2012

Au apărut!

Editura Nemira lansează la Bookfest două cărți pe care le aștept de un an de zile: ultimul roman al lui Stephen King - JFK 11.22.63. și ultimul roman al lui  Dan Simmons -Drood. Primul este  o poveste despre ziua în care a fost asasinat JFK. Dar bineînțeles, în stilu-i binecunoscut, King amestecă treburile și planurile spațio-temporale și nu scrie doar o poveste despre JFK, care este însă laitmotivul romanului, ci creează premizele unei călătorii în timp, cu câtva timp înaintea asasinatului și spune mai multe povești, care se întrepătrund și se învârt în jurul unor fapte abominabile petrecute în trecut, care se pare că au legătură între ele și legătură cu ziua cea tristă. Pare foarte interesant, mai ales că am citit câteva capitole publicate pe net, în engleză, acum ceva vreme. Cred că e o revenire în forță a lui Stephen King și nu m-ar mira să îi fi ieșit una dintre cel mai bune cărți din cariera sa, mai ales pentru că, din declarațiile lui, are cartea asta în minte de prin anii `70 și s-a documentat masiv. Eu zic că nu e de ratat. Un volum masiv, pe care Nemira l-a promis de multă vreme, apare în sfârșit.

Drood este un roman istoric mistery/thriller care îl are în centru pe Charles Dickens în ultimii săi ani de viață, cei mai tumultuoși și misterioși din cariera și viața marelui scriitor. De asemenea se pare că Simmons oferă și o variantă a finalului celebrului roman dickensian rămas neterminat. Volumul este masiv, are în jur de 1000 de pagini și a apărut în 2010 în engleză. Dan Simmons este cunoscut mai ales pentru romanele sale fantasy/sf, dintre care eu am citit seria Hyperion, care pot spune că mi-a plăcut enorm.  Am citit o parte din această carte, tot de pe atotputernicul net, în engleză, și mi-a plăcut mai ales pentru că sunt mare fan Dickens încă din copilărie. Dar nu numai acesta este motivul. Am mai citit cărți mistery legate de viețile unor scriitori precum Poe sau Oscar Wilde și nu pot spune că am rămas atât de impresionat, mai ales pentru că în mare parte erau supoziții care se bazau pe interviuri din epocă, alimentate din plin de imaginația scriitorului respectiv și care mai aveau și un touch de fantastic, destul de prost temperat. Nu contează titlurile acestora. Cert este că, din ce am citit în engleză pe net din această carte, mi-am dat seama că faptele istorice sunt cât se poate de adevărate, bine documentate și doar acolo unde nu se cunoaște adevărul complet, autorul a dat cu presupusul, dar într-un mod cât se poate de bine. Se anunță un roman spectaculos pe care atât fanii lui Charles Dickens cât și ai lui Dan Simmons ar trebui să îl citească. Eu cu siguranță o voi face.

De abia aștept să scap de licență și să mă pot afunda în lectură.
Ne vedem la Bookfest!

Pont: dacă nu ajungeți la Bookfest sau dacă nu aveți destui bani (ambele cărți au afișat pe siteul Nemira un preț de 99.99 lei, cu reducere de 25% pentru precomenzi) treceți prin anticariatele Ex Libris. S-ar putea să aveți surprize plăcute. eu am avut ;)

3 comentarii: