miercuri, 9 mai 2012

cărți sau shaorma?


o culme a culmilor: să dai într-un anticariat pe 8 cărți cât se poate de bune mai putini bani decât pe o shaorma mare cu de toate. mi s-a întâmplat mie azi. mi-am cumpărat 8 cărți cu 10 lei și când treceam pe lângă una dintre multele shaormării din zona Unirii/Universitate am văzut că prețul unei shaorme mari este 12 lei.

nici nu apuci să răsfoiești bine una dintre cărți, că stomacul tău a absorbit multitudinea de e-uri și de calorii cu mult peste limită, pe care le conține această mâncare de tip fast-food pe care eu nu o suport. și nu te alegi decât cu un stomac care e plin de tâmpenii și posibil cu o stare de greață mai târziu, să nu mai vorbesc de un pas garantat spre obezitate. recunosc, ca tot omul am mâncat și eu de câteva ori și nu neg faptul că dacă îmi este foarte foame și nu am altă posibilitate (a se citi: mai mulți bani) o să îmi cumpăr și așa ceva. nu sunt vreun ipocrit, dar altceva vreau să subliniez în rândurile de mai jos.

problema este că îmi e aproape rușine să merg să mănânc o shaorma la 12 lei după ce mi-am cumpărat câte un Noica și un Radu Aldulescu, fiecare cu 50 de bani (!!!!). cred că și hârtia lor valorează mai mult ( chiar, cum își scot anticarii banii? cât dau ei pe o carte dacă își permit să o vândă mai apoi cu 50 de bani și să scoată profit? ). dacă aș duce raționamentul mai departe, ar trebui să îmi fie cumva jenă să dau doar 50 de bani pe oricare dintre cărțile astea. și uite că se găsesc! să mai aud oameni care se plâng de prețul cărților, ca argument adus în apărarea situației lor de necititori. dar săracii ar vrea să citească, numai că de unde bani de cărți? uite oameni buni, există cărți bune la 50 de bani. trebuie numai să vreți să citiți și să pierdeți 15 minute pentru a le găsi într-un anticariat (nu sunt puține în București și sunt sigur că orice oraș are măcar un anticariat). orice se poate, numai să vrei. cu 50 de lei intri într-un anticariat și pleci cu o plasă de cărți pe care poți să le citești într-o lună sau chiar mai mult. și oricât de mici ar fi salariile în România (și sunt,ce-i drept), eu cred că 50 de lei nu e mult. și am dat o sumă oarecare. se poate și cu mai puțin. sunt sute de cărți de calitate care au prețuri de la 50 de bani la 10 lei. dacă ai bani de shaorma, ai bani și de cărți, e clar. dacă ai bani de țigăi (cel mai ieftin pachet este 12 lei la orice chioșc) ai bani și de cărți. ș.a.m.d.

despre aceste lucruri vorbește foarte bine și George Orwell în cartea sa de eseuri ”Cărți sau țigări”, tradusă anul trecut la Polirom și pe care v-o recomand cu drag. în librării costă cam cât două shaorme, iar prin anticariate cam cât una, chiar mai puțin. Orwell atacă cu iscusință oamenii din socieatea americană a vremii sale, (uite că nici în privința asta nu s-au schimbat prea multe în ultima jumătate de secol de la publicarea cărții) care afirmă că sunt prea scumpe cărțile și nu au bani să le cumpere. iar Orwell drept răspuns, le argumentează că o carte costă mai puțin decât un pachet de țigări, iar dacă au bani să își cumpere zilnic unul, atunci au bani să își cumpere măcar o carte din când în când. eu cred că așa este. dar citiți cartea și trageți singuri concluziile. eu le-am tras experimentând pe viu situația: cărțile vs shaorma.

așadar, cărți sau shaorma (țigări) ?

în final, vă las să meditați la cuvintele lui John Waters. :))

3 comentarii:

  1. Mai, intre carti si shaorma, stiu ce aleg. Dar nu ma pune sa aleg intre carti si tigari, ca nu pot. Ambele sunt dependente, mai mult sau mai putin nocive.

    RăspundețiȘtergere
  2. Clar o carte buna , pe viitor se vede ( si la shaworma se vede dar nu intr-un sens bun )

    RăspundețiȘtergere