marți, 15 mai 2012

un scamator de duzină.

O țară în care un scamator de duzină este aplaudat de milioane. cu accent pe de duzină.

Ador magia și trucurile bine ticluite. Știu că sunt doar farse bine puse la punct, sau vorba mamei : ”iuțeală de mână și nebăgare de seamă”, însă un truc magnific este un truc magnific. Houdini făcea să dispară elefanți! genial!!  Am citit mai demult o carte superbă, The Prestige (tradusă la Nemira cu titlul Magicienii), scrisă de Christopher Priest - și  mi-a plăcut de m-am udat.  Christopher Nolan a făcut un film omonim minunat cu Christian Bale și Hugh Jackman pe care l-am revăzut de multe ori. Sunt un admirator al magiei bine executată. 

Dar domnul acesta, Gog,  mi-a fost antipatic de la început. e un scamator de duzină.

Când eram mic, a venit la noi la școală un magician cam de mâna a doua, puțin bețiv și care făcea trucuri simple: cărți de joc, mâncatul sticlei, șmecheria cu sfoara tăiată etc. Dar domnule, avea o voce de tremura sala și o prestanță extraordinară. când începea numărul, se transforma din bețivul ratat care colinda gimnaziile pentru un ban, într-un adevărat prestidigitator care îți captiva atenția. Mi-a rămas în minte ora aceea petrecută în sala de sport a școlii ca ceva atemporal, rupt de lume, nerealist. Contează foarte mult felul în care ambalezi trucurile și bineînțeles, cu cât trucul e mai bun, cu atât mirarea și entuziasmul sunt mai mari.
Însă acest băiat nu m-a captivat nici cu vocea, nici cu trucurile, nici cu nimic.

Nu mă interesează cum se fac trucurile lui, cât de banale sunt de fapt.  sunt sigur că și Houdini dacă ar fi explicat cum își făcea numerele, atunci fi părut facil totul . bine, bine, Gog nu e magician, e mentalist. tot un drac. tot pe trucuri se bazează și mentalismul. nimeni nu face lingurile să se topească cu puterea minții ( ok, poate există persoane care au ajuns la un nivel spiritual atât de avansat încât și-au activat anumite părți ale creierului și astfel au un mai mare control asupra materiei, dar asta e o altă poveste). Nu asta mă interesează. Am tot văzut pe net și în media explicațiile trucurilor. e irelevant. știu că nu e adevărat, mă interesează doar efectul pe care îl produce asupra mea. dacă mă bucură, mă încântă, mă face să mă gândesc, ”bă, pula mea, e tare”, atunci e perfect. Însă băiatul acesta m-a făcut să râd. părea mai mult un pocăit din ăla care vine la ușă și te fute la cap cu biblia lui de căcat scrisă de un schizofrenic acum 200 de ani. din prima clipă mi s-a părut genul de om care te trage de mânecă și îți spune : ”sunt bun, nu?, sunt șmecher, îți citesc mintea, muhahaha”. citești un căcat. singura mea problemă cu băiatul ăsta este că e prost în ceea ce face. e de mâna a treia. trucurile lui sunt basic. nu are prestanță. nu face spectacol. nu mă atrage. se și bâlbâie. are vocea falsă.

scriu asta pentru că am tot citit peste tot despre cât de de căcat a fost decizia juriului și voiam și eu să îmi dau cu părarea, ca tot românul. . în primul rând a fost o emisiune creată special pentru audiență. e adevărat, am văzut niște oameni impresionanți, însă oamenii talentați nu se afirmă aici. îmi place mult de Andi, sunt fan din copilărie, dar nu m-am uitat la emisiune la tv doar pe net la înregistrări, în câte o seară. cu Andra nu am nimic, pare o fată bună , nu sunt fan al muzicii, dar e ok. Petre e un papagal. baby face, zero brain.
așa am dat și peste Gog, pe net.  și m-am cutrenurat de râs când i-am văzut prestația!!

toată lume spune că a fost de căcat decizia ca el să fie câștigătorul, pentru că au dat premiul unui scamator, nu unui cântăreț sau dansator, care vezi domne, mustește de talent. putea să îl dea și unia care bătea cuie într-o blană, dacă o făcea cu stil și într-un fel unic. cu un fir de păr, să zicem . :) eu am altă doleanță. spun că a fost de căcat pentru că au dat premiul unui scamator prost. dacă era bun, eu eram mulțumit. dacă trucurile, prestanța, showul erau cu adevărat magnifice, atunci foarte bine. dar nu au fost!!

îi respect pe magicienii care chiar îți fut mintea. însă Gog e la grădiniță. însă el se visează uriaș....

2 comentarii:

  1. Pai, as zice ca el nu are nicio vina, doar a incercat marea cu degetu'. Vinovatul trebuie cautat in alta parte :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ai dreptate. el pana la urma atat poate, insa trista este concluzia....

    RăspundețiȘtergere