vineri, 17 august 2012

Little Monsters prisoners in GaGaLand (cronica de concert Lady Gaga)

Monster&proud.

Cei care ma cunosc cred ca nu ascult decat "grohaieli", dar putini stiu ca sunt fan Lady Gaga undercover. So, a fost Lady Gaga in Romania si am fost si eu. And i`m proud to say I loved it! Multe reactii, majoritatea extatice, dar si cateva destul de deplasate... Haters will hate! O sa scriu in primul rand un articol pe care o sa-l numesc:

Cronica monstruletului entuziast:

Concertul Lady Gaga este extrem de complex. Muzica, dans, teatru, mima, ceva circ de buna calitate. Pentru o cronica care cuprinde si opening acts, cititi cu incredere aici.
O productie bine pusa la punct, in care s-au bagat multi bani, dar ale carei detalii sunt cronometate la secunda, totul este gandit, masurat, lucrat. Outfiturile artistei si ale "monstrilor ei" dansatori sunt extravagante, incarcate de simbloistica, nimic nu este random. Lady Gaga a venit insotita de muzicieni excelenti, oameni care stiu cum sa orchestreze un concert live. Cel mai mult mi-a placut tobosarul, care practic a devastat tot, ca la un concert bun de metal, urmat indeaproape de keyboardist care producea magie. Nu mai vorbesc de basistul, un barbat de culoare, care parca facea sex cu basul sau, un instrument mare si impozant. Oameni care se pricep. Backing vocals asigurat de voci in registrul artistei. Dansatorii parca fusesera scosi direct de la o sala de forta, unde se danseaza in timp ce se trage de fiare: barbati numai fibra si muschi, dar extrem de senzuali, stapani pe miscarile si trupurile lor; femei cu trupuri de nimfe+ ceva pervers si foarte sexy, dansatoare de mare talent.

Imaginarul showului mi-a parut de inspiratie medievala+ fantasy+ o mare doza de religie (unii ar zice blasfemie)+ tehnologie avansata (aici ma refer la holograma care o infatisa pe Gaga sub forma Stapana a Monstruletilor) + inca ceva, marca Lady Gaga = o combinatie reusita de vise adolescentine (inorogi, Gaga a intrat in chip de Regina, calare pe un inorog negru, preintampinata de "supusii" ei, purtatori de steag cu G.A.G.L.inscriptionat, urmata de "monstruleti" in forma de chevaliers noirs). Pe scena era asezat un mare castel, care se desfacea precum o mare poarta (spre Gaga Universe), care odata deschis semana foarte tare cu o pictura de Pieter Bruegel cel Batran (detalii aici )cu ceva din Escher, imbracat totul in pur postmodernism, asigurat atat de un manechin fara maini, stand la o masa intr-o camera cu picturi ale artistei pe pereti, cat si de holograma sus pomenita care atunci cand cobora, parea a fi un Demiurg ce avea drept corp insasi castelul. Simbolismul  castelului poate fi foarte discutabil, dar aceasta fiind o cronica de entuziast, o sa ma marginesc la a spune ca facea parte din povestea pe care Gaga a spus-o pe parcursul showului: micuta saraca, ce avea un vis si care ajunge printesa.

Pe scena s-au desfasurat mai multe fragmente ale unui mare puzzle: de la nasterea supradimensionata (Born This Way), continuand cu cateva nunti false (inclusiv una gay), trecand prin diversele personificari religioase distorsionate, blasfemic-caricaturale: Bloody Mary, Black Jesus, Drumul Crucii, ajungand in fapt la mesajul pe care il transmite Gaga: Be Yourself, Don`t give a fuck. Si mai e ceva: Lady Gaga este vazuta de femeile din toata lumea, deopotriva tinere&old ca fiind Salvatoarea, Super Femeia care pune in fata unei lumi guvernate de barbati o oglinda pe care doar ea o poate sparge. De unde si cele cateva momente cand Gaga "ucide" pe scena, de fiecare data un barbat. Dar intr-un final ajunge ceea ce a vrut sa spuna de fapt purtand acea rochie de carne: doar o bucata de carne, alaturi de alte bucati de carne care se lupta pentru a-si face loc in lume. Si ea isi face loc prin arta: muzica si dans.
Lasand la o parte showul grandios, foarte complex, sa ajung la ce e mai important: muzica. Multi au acuzat-o pe Gaga de faptul ca muzica ei ar fi foarte simplista, o reteta simpla, dar care e ajutata de mesaj, transmis prin versuri provocatoare si foarte ajutata de videoclipurile extrem de complexe (unii ar spune ca sunt pline de simboluri masonice, mind control, satanism- ceea ce nu e exclus, dar toata aceasta teorie a conspiratiei este destul de amuzanta si nu cred in ea. Doua dintre videoclipuri au fost facute de Jonas Åkerlund cunoscut pentru faptul ca a facut parte din esentiala si monumentala trupa Bathory si pentru inclinatiile sale catre dark side, so, e de inteles de ce apar toate acele simboluri. Dar de aici pana la a spune ca videoclipurile ei sunt periculoase pentru tineri si toata acea mitologie din jurul filmului Metropolis al lui Fritz Lang, de la care se pare ca Gaga ar fi imprumutat partea "mecanica" a fiintei sale artistice, care ar fi defectuoasa si masonica, mi se pare o cale lunga).
Eu cred ca muzica ei este catchy si chiar daca nu sunt capodopere, piesele ei se lipesc de tine, iti raman in minte (beatul de pe Judas este foarte tare) si live suna foarte bine, mai ales ca are o trupa in spate care ajuta mult. Am auzit acuzatii de playback. Prostii. E adevarat ca o parte din coruri erau cantate de backing vocalists, dar Lady Gaga nu ar fi dat de inteles ca le canta ea (eram chiar in fata scenei, La Monster Pitt, si m-am uitat atent la ea, nu isi misca buzele, so, trust me, departe de playback) si da, au fost vreo cateva momente in care doar a dansat, in timp ce trupa si backing vocals cantau, dar au fost introuri sau interludii si nici atunci nu ar fi dat de inteles ca ea canta.
Lady Gaga a cantat pe bune ( a avut cateva piese in care si-a luat pe scena orga-pusa intre coarnele unui motor, cu care de altfel s-a si plimbat in jurul publicului, pe o pista ce inconjura Monster Pitt si a cantat doar ea, acompaniata de clape), a cantat si in timp ce dansa si are o voce foarte faina, care mie imi place mult. So, haters, shut up.

Concluzia este ca a fost un show cum nu prea a vazut tara asta, poate in afara de Michael Jackson, AC/DC, Rammstein si Motley Crue (Madonna se pare ca nu ar fi fost atat de misto, zic multi si tind sa-i cred), asadar ma simt implinit pentru faptul ca am fost la concert, m-am simtit super bine. Amplsamentul a fost foarte fain, in Piata Constitutiei. Casa Poporului, o cladire urata in sinea ei, a fost pentru o noapte extrem de frumoasa, chiar magica. Lady Gaga put a spell on us.
(sursa foto: gandul.info, romanialibera.ro)

...va urma un articol dedicat haterilor&co, dar pana una alta watch this.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu