sâmbătă, 13 octombrie 2012

Caloriferul. Opere complete.


Au trecut 10 ani de când caloriferul a pornit în lume. Multe întâmplări mărețe, demne de pana unui istoric de renume, au vazut elemenții lui. De fapt, Alex Mihai Stoenescu în colaborare cu Constantin Bălăceanu-Stolnici lucrează la o carte în 11 volume despre glorioasa lui aventură intelectuală. România nu a fost niciodată mai bine reprezentată în afara granițelor ca în anii glorioși când pe Jilțul Culturii Române s-a aflat magnificul calorifer.

Prin bunăvoința celor doi autori, vom enumera mai jos câteva dintre izbânzile caloriferului și vom trece în revistă cele mai importante opere care au fost publicate sub Înaltul Său Patronaj si traduse mai apoi în toate limbile Pământului. Două dintre ele sunt în curs de traducere și în limbile: marțiană, klingoniană și în limba elvish. Toate au fost ecranizate de mai multe ori și doi dintre marii regizori ai lumii, Martin Scorsese și Tim Burton au renunțat la a mai face filme după ce drepturile de ecranizare ale unor opere au fost oferite în exclusivitate lui Sergiu Nicolaescu. Sunt zvonuri cum că Andrei Tarkovsky ar fi transmis prin intermediul unei medium un mesaj răvășitor: ”Aștept Învierea Morților pentru a ecraniza măcar unul dintre volume. Nu contează care. Simt că viața mea a fost în zadar. Să mai fi trăit 30 de ani... .”

Dar veți citi toate acestea și multe altele în opera în 11 volume: "Caloriferul e mereu cald" care va apărea în curând la Editura Jurnalul Național. Până atunci, haideți să rememorăm câteva dintre cele mai importante volume apărute în Anii Caloriferului:

1. Adrian Păunescu: "Am fost un om cu limba lungă”. Volumul are 1000 de pagini. Manuscrisul a fost descoperit de către Andrei Păunescu într-unul dintre cuferele poetului din podul casei de pe Dionisie Lupu. A fost publicat la 5 ani de la moartea Poetului. 100000000 de exemplare au fost vândute în intreaga lume. În prezent, copiii din România, Coreea de Nord, China și Rusia recită la începutul orelor cel mai cunoscut poem din volum: ”Ruina vine de la Răsărit.”
2. Dumitru Popescu - Dumnezeu: ”Eu sunt Dumnezeul vostru”. Un roman fluviu tulburator cu și despre Nicolae Ceaușescu și scriitorii români vânduți sistemului în Epoca de Aur.
3. Nicolae Breban - ”În absența stăpânilor am trăit ca un belfer. Memorii.” Femeile încă mai plâng citind... Premiile Academiei Române, USR și Premiul Internațional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt” pe anul 2016. Cele 3 ecranizari au strâns 10 premii Oscar.
4. Bogdan Chireac -”Eu l-am îngropat pe Băsescu”. Volum autobiografic. Parte eseu, parte literatură. Lectură obligatorie pentru Studenții facultăților de Litere și Stiințe Politice din întreaga lume.
5. Adrian Năstase: ”M-am împușcat, dar am ajuns la pușcărie. 6 luni după gratii.” Roman autobiografic. Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2017.
6. Dinu Săraru - ”Aceeași țărani.” Roman politic, ecranizat de Sergiu Nicolaescu de două ori în același an. Ambele filme au câștigat Oscarul.

Ar mai fi multe, dar aceste 6 opere de o frumuseșe nepământească fac cinste culturii române.

Să nu-i uităm nici pe muzicieni. Gheorghe Zamfir a lansat în ultimii ani 3 albume și a devenit, prin sprijinul ICR, cel mai bine vândut artist al tuturor timpurilor. Peste 9 miliarde de copii vândute în întreaga lume. Toți oamenii Planetei dețin cel putin 1 disc al Maestrului. Unii chiar două.

Ne aducem aminte și de expozitia omagială de un succes răsunator pe care ICR Calorifer a finanțat-o la Londra. 10 tablouri inedite de Sabin Bălașa au fost expuse pentru prima dată. 1 milion de vizitatori unici în prima săptămână. Majoritatea au fost români nostalgici. Seria de tablouri intitulată: ”EL și EA - Un alt Omagiu întemeietorilor”, reprezinta începutul unei noi ere în pictură. Unul dintre tablouri, cu titlul: ”EL și Ea sau Nunta Cosmică în uzină”, a fost cumpărat de un colecționar anonim cu suma record de 1 miliard de dolari. Se bănuiește că un român celebru ar fi cumpăratorul operei de artă.

Dar invențiile ne fac cea mai mare cinste. S-a descoperit că de fapt un român a inventat apa caldă care trece prin elemenții caloriferului, roata și scobitorile. În prezent, un alt român este pe pragul de a lansa pe piață telefonul invizibil. Apple și Samsung și-au anunțat deja intenția de a produce în masă acest uimitor telefon. Momentan sunt în proces. Din culise: cine va folosi telefonul invizibil nu va mai exista. Îl asteptăm cu mare interes.

Ar mai fi multe de povestit, dar le veti citi pe toate în cartea ce stă să apară la Editura Jurnalul Național.

Ce ne-am fi făcut noi fără calorifer?

Povestea caloriferului continuă.

(sursă foto: romanialibera.ro, facebook.com/caloriferul)

3 comentarii:

  1. M-am amuzat io ce m-am amuzat, dar la aia cu Dinu Săraru am avut nevoie de-o pauză de râs :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca te-ai amuzat :)) din pacate, radem glumim, dar ne fut si noi platim... dar na, macar atat mai putem face:)

    RăspundețiȘtergere