miercuri, 24 octombrie 2012

Ezra Elia, Miriam Elia - Edward. Jurnalul unui hamster 1990–1990


Nu vă lăsați induși în eroare de copertă si de titlu. Nu avem în față o carte superficială pentru copii. Nu e un basm.  Avem de-a face cu o carte extraordinară, profundă, tristă, uneori amuzanta, dar niciodată lipsită de profunzime. Povestea micului hamster, pe numele lui, Edward, este un strigat spre libertate. Jurnalul pe care îl ține în captivitate este de o actualitate aproape înfiorătoare. Fraze scurte care transcriu o luptă interioară puternică.

Tradus din hamstereză de către Ezra și Miriam Elia, jurnalul lui Edward, ținut (cât de tare e asta) între 1990 și 1990, nu e cu nimic mai prejos decât orice alt jurnal al unui fost deținut. Edward suferă din cauza faptului că este lipsit de libertate și că stăpânii lui nu-i înțeleg suferința. Este genial fragmentul când unul dintre stăpâni, “acela mai gras”, îl ia din cușcă și îl pune să meargă printr-un labirint improvizat din suluri de hartie igienică și cărți. Edward refuză inițial, dar prinde gustul și vrea să le demonstreze stăpânilor că face traseul doar pentru că asa vrea el. Dar stăpânii se amuză și Edward suferă.

Problemele principale ale cărții sunt adevarul și libertatea și implicit, lipsa lor. Lui Edward i se oferă șansa de a evada, dar îi este frică. Frica de libertate, frica de lume, frica de a fi lăsat de capul tău. „Roată seminţe apă, roată, seminţe apă. NU MAI EXISTĂ NIMIC ALTCEVA?!” Edward suferă și pentru că nu are cu cine să dezbată problemele fundamentale ale vieții, precum problema libertății. Când în sfârșit stăpânii aduc un alt hamster, Edward se bucură, dar bucuria lui e de scurtă durată. Fragmentul următor este edificator pentru o altă problemă pe care o pune cartea, anume superficialitatea rasei umane/hamstereze. ”spune că-l cheamă wolf, deși nu e lup. e hamster. am încercat să-l atrag într-o dezbatere despre natura captivității noastre, despre lipsa de conținut a vieții și despre dorința noastră irațională de a trăi. a râgâit, a râs și a defecat în tava cu mâncare. ori e nebun, ori e de-o prostie rară. sunt distrus.”

-restul recenziei aici

-un video foarte fain aici

2 comentarii:

  1. „Madame Edwarda”, primul roman al lui George Bataille, ca o altă recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. l-am citit pe Bataille. mi-a placut mai mult eseul lui despre erotism decat romanele. merci pentru recomandare oricum.

    RăspundețiȘtergere