joi, 28 februarie 2013

Nutzu the Pawnbrokeleapșă cu povestire alandala de la c. s., care vine de la r.:

Nutzu nu era Ahile, nici Agamemnon, dar în bătălii de stradă era neîntrecut. Cu o mână te bătea și cu cealaltă îți lua banii. De mic i s-a prevestit de către ursitoarele care-au înșelat-o pe Oana Z. că va ajunge mare și despre el se vor scrie cântece. S-a dovedit că aveau dreptate. Raposozii cei cu voci  de aur l-au imortalizat în cântece de neuitat, unde i se povesteau faptele de o neasemuită vitejie: cum a făcut bani, cum era mai tare decât toți dușmanii, cum s-a plimbat prin toată lumea, cum petrecea câte trei zile cu băieții până i-au întins capcană și l-au pus la temniță. Sorții i-au devenit potrivnici și n-ar fi fost nicio problemă, dar și-a pierdut prietenii cei mai buni, blânde necuvântătoare, spaima datornicilor și bucuria cea mai mare a eroului nostru, pe care istoria îl va reține sub mărețul nume de Nutzu the Pawnbroke, despre ale cărui isprăvi s-a auzit în toate cele patru vânturi. 

Îmblânziții lui prieteni, patru lei și doi ursi, adorabile animale de companie, numai bune pentru un așa neînfricat ostaș al străzii, erau cunoscuți pentru rapiditatea cu care scoteau și sufletul din cei care încercau să profite de amabilitatea fără seamăn a stăpânului: câteva minute în cușcă cu unul dintre ei, sau cu toți, după împrejurări, scoteau din ochii lor mai multe lacrimi decât i-ar fi plăcut chiar și lui Seneca și de-ndată curgeau promisiuni: ”Să moară mama, nea Nutzu, de nu ți-oi aduce banii! Șefule, acu` vine ăla micu cu toți! Îți dau și muierea, numai scoate-mă de aici. Nu se mai întâmplă, eu te respect, doar știi. Iartă-mă, să moară copilașii mei de nu ți i-oi da!”

De cele mai multe ori, inima i se îmblânzea iar privirea lui scruta în continuare zările, dar se opreau în zidul cel înalt care-i înconjura căsuța. Acum, în temnița lui întunecată, Nutzu se gândește cum să-i înduplece pe zeii cei care lovesc cu ciocanul și dau sentințe muritorilor!Va fi o soarta miloasă?

preia r.

2 comentarii:

 1. era o expresie cămătărească (?!);
  „Nuțu puțu bea ouțu!”
  Cred că-i actuală și profundă.
  :)

  RăspundețiȘtergere
 2. n-o stiam, dar cred ca e foarte actuala si cu siguranta profunda :))

  RăspundețiȘtergere