joi, 21 martie 2013

Dar nici lenea nu l-a ucis

Îmi place să continui celebrul proverb ”Munca l-a făcut pe om” cu ”Dar nici lenea nu l-a ucis”. Lenea este un lux atât de scump în draga noastră lume postmodernistă, corporatistă, grăbită, mereu în căutare a ceva. De lene se profită, se trage, se lungește, lenea nu merită stată, ci trăită, simțită, bucurată. E greșit să credem că adevărații leneși sunt statici sau paraziți, oameni care nu-s capabili de nimic, doar de lungit pe canapele, de putrezit pământul sub ei. Oh, nu!, leneșii sunt activi, ei își conștientizează lenea și nu fac ceva (fă și tu ceva, nu mai sta toată ziua degeaba!) pentru că nu se pricep la nimic, ci pentru că nu vor să facă. Nu atunci, poate mai târziu, dar nu acum. Nu sunt leneși din nevoia de odihnă, ci din nevoia de a privi. Nu e acea privire care fixează un obiect, ci acea care îl recreează și-l însoțește de o viziune nouă.


Leneșii adevărați nu sunt mereu lungiți. Ei sunt leneși și atunci când lucrează, când aleargă, când robotesc prin casă, când își dau ultima suflare pentru un proiect. Atunci sunt dedicați total și fac lucrul repede și cât mai bine cu putință, atât pentru plăcerea lucrului bine făcut, dar mai ales pentru clipa când se vor întoarce în habitatul lor natural: visarea, întinderea oaselor, îmbrățișarea pernei, sorbirea ceaiului, zaparea alene a canalelor tv sau refresh-ul molatic al paginilor web.

Dragă îmi e povestea cu Montaigne, unul dintre marii leneși (și totuși vorbim despre el la 300 de ani de la moarte : -) ) căruia atât de mult îi plăceau somnul și leneveala încât angajase pe cineva să tragă clopotele la 12 noaptea doar pentru a se bucura din nou de momentul când se va adânci în somnul binefăcător. Ce dulceață de viață! Care este secretul succesului său? Lenea, meditația, dăruirea de timp pentru sine. Ce e lenea altceva decât o pauză de la lume și timp petrecut cu tine, pentru tine?

Bucuria de a sta o zi întreagă fără să faci nimic și totuși să faci atât de multe. În tine, cu tine, prin tine. Aș mai scrie, dar mi-e lene. Vă las cu un citat superb din Oscar Wilde: „Ce bine e să nu faci nimic, și asta foarte încet, și dacă se poate și pe bani.“ Despre lenea măiastră puteți citi în cartea lui  Tom Hodgkinson - Ghidul lenesului. Mic tratat pentru lenesi rafinati.

P.S.: Dacă nu vă e lene de uitat la seriale, vă recomand American Horror Story.

(desenul îi aparține lui Pieter Bruegel the Elder și se numește Laziness. click pentru mărire, chiar merită)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu