joi, 28 martie 2013

Nu mai citiți

Am cumpărat de curând un laptop, furat probabil, și iată ce am găsit, salvat într-un document. Probabil se voia a fi o postare pe vreun blog, poate e chiar un draft. Mi s-a părut mișto, așa că îl transcriu aici:

”Eu nu prea le am cu scrisul și habar nu am cum se scriu cărțile, nici măcar nu citesc. Cei care cred că citesc, se înșeală. Dacă veniți pe la mine și vedeți cărți în casă, ar fi bine să știți că le țin de fentă. Mi s-a zis că dă bine să ai cărți în casă, că cică te crede lumea mai deștept și impresionează. De-asta nu mi-am luat Kindle, că nu mă pot lăuda. Cine stă să răsfoiască prin el să vadă Murakamii, Lloșii, Marquezii sau Borgeșii închiși în epubs? Nu pot scoate repede volumul din bibliotecă și să dau repede pagina la citatul deja găsit - pe google, se-nțelege, cu tot cu numărul paginii - și să citesc ceva inteligent, într-unul dintre momentele alea când o frază frumoasă poate inmuia niște genunchi. În plus, dacă mi se încinge laptopul, pun repede un volumoi de Stephen King sub el și gata! am rezolvat treaba. Cărțile mari sunt bune și de pus sub pat când se rupe, în loc de buștean, cu cele mai subțiri poți echilibra mobila, le puteți pune sub ghiveciul cu cactusul sau puteți arunca cu ele după câinii din fața blocului atunci când latră prea tare.

Ziceam că nu prea le am cu scrisul. Mi-am dat seama de asta când încercam să scriu o poezie pentru Ioana, în clasa a 4-a și m-am făcut de râs. Dar am zis că firea mea romantică merge mână în mână cu literatura și scrisul. Bine, e mai fain să pictezi sau să faci filme, dar e mai greu să înșeli. Că eu asta fac de fapt. Înșel lumea. N-am scris niciodată nimic, tot blogul ăsta e un furt din alte bloguri și ce e cât de cât original, e scris de alții. Dimineața mai ies la metrou și când văd câte un tip cu o carte sub braț îl întreb dacă le are cu scrisul. Dacă nu-mi dă cu ea în cap și zice că da, atunci îi dau ceva de băut, o cafea, niște ciocolată și îl rog să-mi scrie ceva. Îi zic că femeia de care-mi place e moartă după bloggeri și scriitori și doar scriind o pot impresiona. Și cum nu le am cu scrisul, am nevoie de ajutorul lui. Și oamenii scriu pentru mine. Dacă dau de vreo tipă, e cu atât mai bine, ele sunt mai sensibile și îmi înțeleg durerea. În plus, toată lumea știe că femeile scriu mai bine. Ele fac totul mai bine. 

Nu fac bani cu blogul, nu fac bani în general. Sunt puturos, nu-s bun de nimic, nu știu să fac nimic. Am două mâini stângi și ”neputință de a voi”* ceva de la viață. Nu vreau să fac nimic, nu am dorințe, vise, năzuințe. Nu vreau să mă însor, nu vreau copii, nici casă n-aș vrea dacă n-ar ninge afară din când în când. Sunt degeaba. Așa că tipele care m-au refuzat până acum au știut ele ce au știut. Prietenii care m-au părăsit, știau și ei că nu-i nimic de capul meu.

De ce m-am hotărât să mărturiesc tocmai acum? Știți, desigur, că nici acum nu scriu. George scrie (salut, eu sunt George! - Bă, lasă prostiile, scrie ce zic eu!), dar nu asta e important. Iată motivul: .... ”

Aici se întrerupe fragmentul. Cred că era la mișto.

* via Proust, Zile de lectură

6 comentarii:

 1. Inca nu stiu daca e scrisa de tine, sau e adevarata povestea cu laptopul, insa cu siguranta mi-ar placea sa apara o continuare.. Poate e vorba de un tip bipolar, care defapt se pricepe la scris dar inca nu stie. Gasesti tu ceva. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. sa vad. poate mai e ceva prin laptopul ala. inca nu am formatat hardul. :) cred ca autorul ar aprecia comentariul tau si ar zice merci :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragut, asta e manuscrisul gasit variata reloaded, hightech. "Zile de lectura", nopti de lectura, zile de nesomn. As vrea sa ma asez si eu la scris, dar e ceva care ma opreste, vointa nu se materializeaza in fapt.

  RăspundețiȘtergere
 4. joacă-te. e cel mai bun mod. n-ai chef de scris, nu crezi că ai ceva de spus, sau ”voința nu se materializează în fapt”, atunci stai în pat/pe scaun/la birou și scrie în minte. apoi mai e un pas până iei un colț de hârtie și mâzgălești câteva cuvinte. dacă nu iese, pui deoparte. va ieși la un moment dat. dacă chiar scrisul e important, e inevitabil să nu scrii până la urmă ceva.

  RăspundețiȘtergere
 5. un laptop frumos, o idee pe zi, ieftin de tot
  :)

  RăspundețiȘtergere
 6. ieftin si bun. doar cu laptopul fermecat. oferta limitata :)

  RăspundețiȘtergere