miercuri, 24 aprilie 2013

Robert Holdstock – Mitago

Începutul primăverii este un moment bun pentru a citit o carte s.f./fantasy. Cum nou înființata Editura Paladin, soră mai mică a Editurii Art, a pornit la drum cu câteva titluri bune (până acum cinci volume, toate la atractivul preț de 25.9 lei, apărute în condiții grafice excelente, cu coperte cartonate și care nu suferă de urâțenia caracteristică multor edituri, care ori din neștiință, ori din dezinteres, mizează pe imagini de copertă de proastă calitate, kitchoase sau care n-au nicio legătură cu subiectul cătții. Se uită adesea că sunt mulți cititori care apreciază designul unei cărți și nu vor cumpăra niciodată un volum care arată neîngrijit) , m-am hotărât și eu să citesc câteva. Am început cu Mitago de Robert Holdstock, o foarte apreciată carte a genului fantasy și care face parte dintr-o serie de 7 volume, iar acesta este primul dintre ele. Din păcate, momentan nu e tradus în românește decât acest prim volum, lucru care mă întristează fiindcă mi-a plăcut mult romanul și aș fi vrut să citesc și celelalte volume. 

Mircea Pricăjan, traducătorul, a făcut o treabă excelentă și textul curge natural. Nu știu cum arată ediția originală a cărții, dar n-am întâmpinat dificultăți în înțelegerea pasajelor sau a unor termeni și nici nu mi s-a părut că textul s-ar poticni în vreun fel, lucru care mi s-a mai întâmplat citind traduceri. Pe Mircea Pricăjean îl știu ca traducător excelent de Stephen King și am avut încredere totală în mâna lui. Cred că a fost o muncă dificilă, ținând cont de multele pagini pline de descrieri, fără prea multă aventură, chiar fără dialoguri, în care se prezintă familia Huxley, trăitoare în apropierea pădurii magice Ryhope, descrisă și ea amplu. Probabil unii cititori nu gustă aceste pagini lungi, aparent plictisitoare, dar pentru un cititor care nu caută doar plăcerea textului și aventura, acestea reprezintă exemple de artă scriitoricească, numai bune de analizat.

Robert Holdstock, din păcate dispărut dintre noi în 2009, a studiat zoologia, a fost absolvent al unui Master of Sience in Medical Zoology, la University College of North Wales în 1971 și nu s-a dedicat scrisului decât în 1976, până atunci scriind doar în timpul liber. Se observă în cartea lui influența pe care a avut-o pregătirea științifică și dă un plus de autenticitate atunci când descrie chiar și ființe imaginare, mitologice. Romanul Mitago, în original Mythago Wood, a apărut în 1984, continuat de încă 6 volume, romane și povestiri, care au loc în același tărâm fantastic. Ultimul dintre ele, Avilion, a apărut în 1997. Seria aceasta l-a făcut cunoscut în întreaga lume, cu toate că a mai publicat numeroase alte romane și volume de povestiri. Despre opera sa s-au scris mai multe cărți, poate cea mai importantă fiind colecția de eseuri editată de Donald E. Morse, publicată sub titlul The Mythic Fantasy of Robert Holdstock: Critical Essays on the Fiction (Critical Explorations in Science Fiction and Fantasy). Nu știu câți cititori are în România chiar dar am mai văzut numele său menționat pe diverse site-uri de profil, dar cred că odată cu această apariție va începe o binemeritată recunoaștere și la noi.

Pădurea Ryhope m-a atras din prima, poate și pentru că în general pădurile sunt locuri numai bune de desfășurare a unei saga fantasy. Au toate elementele necesare: mister, densitate, luminișuri, ascunzișuri, pârâuri, tot felul de plante, animale, ecouri, umbre, toate numai potrivite pentru a-ți stârni imaginația. Evul Mediu a profitat din plin de imaginarul pădurii și a făcut din adunătura de copaci un loc ascuns, unde trăiau vrăjitori, unde se comiteau crime, se îngropau cadavre, se țineau întâlniri tainice, unde fugeau bandiții sau unde se întâlneau adulterii. În pădure omul și-a găsit un aliat, fie că a fost pus pe fapte murdare sau bune. S-au scris sute de pagini despre pădurea ca loc sacru și magic și cred ca Robert Holdstock a citit o mare parte din ele fiindcă a creat o pădure perfectă pentru o carte fantasy, una pe care o poți visa după ce închizi cartea. Miturile iau viața la propriu în cartea lui și e nevoie de oameni puternici care să păstreze secrete și să-i apere pe ceilalți. De aceea, nu de puține ori izbucnesc conflicte și se mai întâmplă ca lucrurile să o ia puțin razna.

Citeste totul pe semnebune.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu