luni, 3 iunie 2013

Haos și bombonele la Bookfest

La Bookfest a fost nebunie și organizarea a cam lăsat mult de dorit. Nu știu cine a fost responsabil cu logistica, însă a făcut o treabă foarte proastă. Și vă spun și de ce. În primul rând, în același timp erau mai multe lansari, la un moment dat vorbeau vreo 5 oameni la 5 standuri diferite si cum nu ar fi fost de ajuns, cu greu puteai fi atent la ceva datorită forfotei continue. Standurile editurilor se continuau unul din celălalt, fiind astfel mare aglomerație. Zonele unde se lansau cărți ar fi trebuit să fie puțin mai organizate și să nu fie în același timp. Chiar nu se putea cădea la o înțelegere între edituri, să fie maxim două lansări în paralel, așa încât să nu fie tot spațiul plin de suntele și oamenii să fie derutați la maxim. Totuși, o mențiune: standul micuței edituri Baroque Books & Arts a fost cel mai select, elegant și primitor, însă din câte am observat, oamenii se uitau cam ciudat și foarte puțini  se opreau. Sper să crească această editură, avem nevoie de puțin dandysm și în aceste timpuri.

După câteva ore de plimbat prin Romexpo deja mă simțeam epuizat. Nici măcar nu am mai băut cafeaua tradițională, pentru mine, de câteva ediții, a domnului Florescu anul acesta, din simplu motiv că nu stiu unde era amplasat standul și e posibil să fi trecut pe lângă el de mai multe ori fără să realizez, așa de aiurită a fost atmosfera. Oferta de volume a fost din nou impresionantă și din nou m-am întrebat: oare ce se întâmplă cu toate aceste cărți? Câte dintre ele vor rezista în timp? Câte vor mai fi citite peste juma de an, 1 an, 15 ani? Și ce se întâmplă cu restul, cum se simt autorii lor? Însă nu vreau să mă las purtat în aceste meditații.


Cea mai neplăcută surpriză a zilei a fost apariția lui Adrian Năstase, care și-a mai lansat (oare a câta este?) noua carte sau ce o fi. Puhoi de lume s-a îndreptat înspre standul unde se lansa și nu am putut sa nu ma gandesc: oare ce o fi în mintea oamenilor care se îngrămădesc să-l asculte pe Bombonel și care se bat pentru un autograf? Oare chiar atât de proști sunt? Totuși, am fost plăcut surprins să văd că mulți se uitau îngrețoșați. Când am văzut băieții de la DIE cum priveau în toate părțile și pe Ponta îmbrăcat sport, zambitor si candid, am zis că este cazul să plec, am stat de ajuns și nu vreau să fiu în aceeași cameră cu acești oameni. Și chiar dacă a început ploaia, am pornit spre casa.

Am plecat cu câteva cărți de la Boofkest, însă am cheltuit mai putin ca în alți ani și am venit cu brațul mai puțin plin. Și este primul an în care nu am cumparat nimic de la Polirom/Humanitas, asta nu pentru că aș avea ceva cu aceste două edituri, nu, chiar am listă de volume pe care le vreau de la ei, doar că am vrut să cumpăr și de la alte edituri. Cel mai fericit sunt de volumul lui Compagnon -Antimodernii, pe care l-am găsit la 19.90 lei, cu aproape 40 de lei mai puțin și cel mai curios sunt de romanele: Circul nopții de Erin Morgenstern și Adevărul despre cazul Harry Quebert de Joël Dicker. Am reușit să îmi întregesc colecția de Philip K. Dick cu volumul Jucătorii de pe Titan și am găsit la super ofertă Târfele asasine ale lui Roberto Bolano.)
Voi ce povești aveți de la Bookfest?

(sursa foto: 12)


2 comentarii:

  1. Nici eu nu mi-am luat nimic de la aceste doua edituri, poate si pentru ca aveam deja foarte multe carti de la ele. Dar n-a fost rea vointa. Am vrut sa iau cate ceva de la fiecare, cum faceam de obicei, numai ca bugetul a fost mai redus. Si totusi, parca am cumparat mai multe carti cu mai putini bani. Acum astept Gaudeamus, cu oferte la fel de bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, si eu astept Gaudeamus. sper sa fie mai organizat.

    RăspundețiȘtergere