miercuri, 7 august 2013

Mai mulți bani decât sunt stele pe cer

Întins pe spate la soare visa că are mulți bani. Foarte mulți bani, grămezi de bani, munți de bani, blocuri de bancnote, saci de carduri, camioane de monede. Întins pe iarba își flutura din când în când mâna, a lehamite, alungând vreo gâză care-i părea în mintea adormită vreo femeie frumoasă care se aproprie să-l sărute pe ochi, iar el, sictirit, o alunga, mai mult în joacă. Bătea vântul și se credea la cabana de la munte, cea izolată, care se învârte după soare, cu domeniu de vânătoare și pistă de schi doar pentru el. Când bătea soarele se imagina pe insulă, proprietate privată, întins în hamac, cu două negrese ce-i fac vânt cu pene de păun în timp ce-și bea siropul natural, combinat cu alcool de o sută de ani vechime. Adormise în post și visa. Avea de păzit o echipă de oameni care lucrau la o casă. El nu era în stare să facă nimic, așa că îl puseseră paznic la șantier. Dar el se visa magnat. Ca întotdeauna. 

Întins pe iarbă își vedea viața, nu așa cum e, nici așa cum ar fi putut să fie, ci așa cum ar fi fost normal și corect să fie. Auzise că se născuse un copil la regii din Anglia Păi ăla da noroc! Să te naști rege sau prinț, nu știa prea bine ce, aia da soartă și în orice caz, avea mulți bani. Și putere. Și faimă. El de ce nu avusese norocul ăsta? Îl născuse mă-sa pe câmp, fusese să ducă apă la cositori și acolo o apucase. Lumea zicea că picase în cap și de aceea rămăsese cam prost, dar el nu era prost, îi mergea capul la tâmpenii, făcea planuri și se descurca. Era leneș, dar nu bețiv. Își știa interesul.


Nu avea femeie, mergea cu băieții la una, îi ziceau ăștia Croitoreasa cea voinică, rezolva șapte dintr-o lovitură. Avea șaișpe ani și deja avusese mai mulți bărbați decât multe curve de la ea din sat. Ea nu făcea discriminări, nu cerea nici mult, se mulțumea și cu mâncare și cu țigări. Dacă-i dădeau și o bere sau o cafea, puteai să știi că va depune mai mult efort. Frumoasă de pică, nu știa să citească, dar o sugea ca la carte. Mai târziu o să se mărite cu unul din alt județ, poate doar alt sat și o să fie femeie serioasă. Poate va învăța să citească cu primul copil, neapărat un băiat, să nu aibă viața ei de femeie. 


Vremuri grele pentru o femeie. Așa zicea și mă-sa și i-a mai zis ceva: profită de bărbați! Și așa face, dar nu a înțeles prea bine sfatul femeii. Încă e tânără, în câțiva ani o să se prindă ea mai bine. Învață repede. Ea l-a învățat pe prostovanul ăla ce înseamnă femeie, venise cu ăia mai răsăriți și stătea într-un colț, aștepta să termine ceilalți. I s-a făcut milă și le-a zis să-l lase primul, că poate se sperie și fuge. I-a plăcut de el, se mișca bine. A doua și a treia oară deja știa bine ce să facă și acum aproape că nu i-ar mai lua nimic, așa mult îi place cu el. Dar e prost, sau cel puțin așa zic ceilalți că ar fi, ei nu i se pare neapărat, parcă ar zace oareșce treburi în el, doar că visează prea mult și e mult prea leneș Nu cred că o să se aleagă ceva de el. Nu l-a mai văzut de vreo săptămână, nici nu știe unde o fi.

Întins pe spate, visa că are mai mulți bani decât văzuse el stele pe cer. Când a dat să se întoarcă pe o parte, a simțit o palmă grea pese ureche: Scoală bă, prostule, nu te țin aici să dormi! Buimăcit de somn nu știa unde au dispărut banii și casele și femeile și mașinile. S-a pus în cur și a început să plângă de oftică și neputință. Iar se visase bogat și el n-avea nici țigări în buzunar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu