joi, 12 decembrie 2013

Nici hoția și prostia nu mai sunt ce-au fost!

Sfârșitul de an m-a prins extrem de obosit de toată tevatura publică. Moartea unui actor, deplâns de toată lumea, cu toate că cei mai mulți strâmbau din nas în timpul vieții lui, ”cine bă, ăla din Fast& Furious? Păi ăla e actor?”, mai ales de fetele sfâșiate de pierderea celor doi ochi albaștri, a devenit un show televizat. Nu mă mir, se întâmplă des, dar mereu mă ia prin surprindere gradul de superficialitate și de prostie al omenirii întregi. Că a fost bun sau rău, nu știu, eu mă mai uitam la filmele lui, mai ales la primele, dar e atât de multă ipocrizie în oameni, încât încep să cred că cei mai mulți și-au făcut din asta scop al vieții sau catalizator.

Nu vreau să scriu nimic despre Nelson Mandela. Din respect.

***
Apoi viața politică. Nici nu vreau să mă mai gândesc. USL-ul s-a pișat pe noi, nici nu mă așteptam la altceva, și unii încă mai stau cu gurile deschise și cu curul pregătit să o mai ia o dată pe la spate de la toată clasa politică. Comisii parlamentare, legi de rahat, minciuni peste minciuni, dar cine se cred? Nu îndemn la răzmerițe, nu e o soluție viabilă pe termen lung, s-a dovedit în istorie, dar zic și eu ca țăranii de pe vremuri: ”numai o palmă de i-aș da boierului, una grea, de lopătar, și aș muri fericit”, așa ar merita, să stea în fața noastră și să le dăm câte o palmă.

***
Despre Roșia Montana, Pungești & altele nu am o părere bine formată, doar una superficială, strânsă din
lecturi despre ecologie, sondare, geopolitică și altele, fiindcă media minte, politicienii nu merită ascultați și hipsterii nu sunt de încredere, sunt în mare parte niște marxiști îndoctrinați sau pur și simplu oameni care nu mai pot de atâta bine și se simt prost că nu fac nimic util pe lumea asta și după ce ies de la corporația care îi umflă de bani sau de la facultate mai dau o raită prin piață să urle pașnic împotriva violenței. Îndemnați de ecologiști spălați pe creier. Nu zic că nu au intenții bune în sufletul lor, unii sunt convins că n-au niciun interes, fac doar ce simt, doar că nu am încredere în ceea ce zic, din simplul motiv că nici ei nu știu. 

Am încercat, la modul cel mai serios, să înțeleg care e adevărul, care e gradul de periculozitate în toată treaba asta cu gazele de șist, dar nu a fost nimeni în stare să-mi spună exact, științific, concret, real tot ce e bine și ce e rău în cazul acestei afaceri. Doar păreri ciuntite și câteva tabele din care nu e nimic de înțeles. Undeva în mintea mea știu că e ceva putred în toată treaba asta, că există pericole, că cineva ne minte și ne fură, dar dacă n-am toate datele unei probleme nu prea îmi vine să ies în stradă să să urlu ”Nu ne vindem țara!”, în varianta 2013 (nu prea sunt la curent cu sloganurile) fiindcă nu mă reprezintă treaba asta și nu mă las mânat de gloată. Oricum nu am fost în stare să ne vindem țara cum trebuie, din cauza lui alde Iliescu și alții, acum nu prea mai văd care e treaba, ce mai e de vândut, ce ne mai iese, nouă, tuturor? N-am încredere nici măcar în femeia de serviciu din Guvernul ăsta. Așa că dacă poate cineva să îmi explice pe bune, exact, pericolul exploatării, eventualele beneficii, orice, dar fără mesaj politic de orice fel, doar matematic, științific, cu date și sume, aș fi recunoscător. 

***
Ministerul Culturii a devenit o glumă proastă, e un clișeu să spui că ministrul n-are nicio treabă cu cultura. Ca și în cazul Educației, de ani de zile numai incompetenți și vânduți politic au trecut pe acolo. Nu neg eventualele merite ale unor dintre ei, dar, odată ajunși în post, au uitat bibliotecile pe care poate le-au citit, și-au uitat demnitatea și omenia și tot ce reprezintă ei, de parcă ar fi nemuritori și superiori și ar trebui ca noi să căscăm gura la toate tâmpeniile lor. Aproape că îmi e rușine de rușinea lor.

Mai în glumă, mai în serios, chiar mă întreb, oare cum ajung oamenii ăștia, cu toții, în astfel de funcții, că eu dacă aș vrea, nu cred că aș putea, fiindcă nici n-aș ști cum. Nu cred că e de ajuns doar să fii jigodie, lingău, să ai pe cineva important la mână cu ceva, să fii incompetent, narcisist, egoist, cu pielea groasă ca șoricul porcului, fripturist, profitor și altele, mai e un ingredient secret la mijloc, fiindcă altfel ar trebui să ajungă o mulțime mare de oameni în posturi de genul ăsta. 

E atât de trist când îți dai seama că nici hoția și nesimțirea nu mai sunt ce au fost! Parcă aveau mai mult stil hoții și manipulatorii din trecut, un discurs mai elevat și mai elegant, măcar știau să vorbească corect românește, acum e bădărănie curată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu