marți, 11 februarie 2014

Selfies, selfies everywhere!

Când am fost creați s-a făcut o mare omisiune, de înțeles, dar totuși, gravă. Creatorul ar fi trebuit să vadă peste milioane de ani în viitor și să planteze măcar un mugure în trupul fiecărui om, din care să se dezvolte, acum, în funcție de informațiile trimise de către creier, în trupurile care au trebuință de așa ceva, câte o mână rabatabilă, dotată direct cu un smartphone cu cameră de 20 megapixeli, conectat la internet, care să facă selfie-uri în fiecare moment al vieții. În timp ce omul își face treaba prin casă, prin lume, fie că dă la vaci sau se cacă, fie că își plimbă câinele, se preface că vizitează un muzeu, se preface că merge la facultate sau la școală, face sex, se rade pe picioare sau orice ar mai face, fără să fie deranjat, mâna se extinde și pac, gata selfie-ul. Un senzor special îi spune când se află o oglindă în apropiere, pe care, prin diferite operațiuni, mâna rabatabilă o aduce mai aproape și face selfie-ul în oglindă, fără ca omul să depună vreun efort vizibil. Tot ce trebui să facă e să își strângă buzele de parcă l-ar trece ceva sau să își ia o figură care să pară foarte senzuală, dură, inocentă, în funcție de moment. Nu e deloc complicat, se învață și nu necesită mult efort. Din păcate, nu este posibil, dar mai avem o șansă: o petiție către firmele care produc roboți. Aceștia trebuie să pună pe listă, drept prioritate absolută, crearea unor astfel de dispozitive, fiindcă cererea este imensă și oamenii deja pierd prea mult timp pentru a își satisface această nevoie primară, extrem de importantă. Rog programatorii să pună la punct și o rețea de socializare nouă, specială, care să poarte, de exemplu, numele de FuckingSelfie!

Începută ca o mișcare preponderent feminină, cu adolescente care se maimuțăreau pentru atenție și se fotografiau singure, aplecate spre aparat, pentru a da iluzia că au sânii mai mari, preluată apoi de femei mature, care încă mai sperau să fie admirate de bărbați, cu toate că e greu, e foarte greu să admiri o femeie în toată puterea vârstei care se fâstâcește într-o poză prost făcută și își trece mâna prin păr cu înțelepciune, chiar dacă nu este brăzdată de niciun gând, moda a fost preluată repede și de băieței, care se credeau fotbaliști, mai apoi de culturiști, acele ființe hibride, jumate om, jumate steroizi, fiindcă după o vreme, steroizii capătă conștiință și trup și ușor-ușor preiau controlul asupra omului, spre a fi apoi adoptată de către toată lumea. Da, fotografia - cu toate că este jignitor să o numim astfel, fiindcă în afară de faptul că creează o imagine, altfel nu se aseamănă cu o fotografie - de tip selfie este de câțiva ani una dintre cele mai populare și mai stupide activități. Se pare însă că încă de la inventarea aparatului foto oamenii s-au gândit să își facă selfie-uri, dar doar odată cu dezvoltarea smartphone-urilor cu camere din ce în ce mai bune și cu apariția și dezvoltarea rețelelor de socializare, selfie a devenit o plagă, o insultă adusă fotografiei și cel mai simplu mod de autopromovare (vezi selfie-urile ”scăpate” de către vedete în țâțele goale, cu mușchii la vedere, cu noul tatuaj; până și oamenii politici au prins gustul). 

Recent, o tânără minoră a fost arestată pentru distribuire de materiale pornografice cu minori după ce a făcut un selfie în țâțele goale și a pus-o pe Facebook. Am râs de m-am împrăștiat când am citit, la fel cum râd de cei care își fac singuri poze și scriu că sunt făcute de iubita/iubitul, dar uită că au în spate o oglindă sau atunci când văd câte o mamă tânără care se duce la baie să schimbe scutecele copilului și uită de copil, de scutece, nu mai aude plânsetul, nimic nu o mai interesează când dă cu ochii de oglindă și nu părăsește starea de mirare și de auto admirație decât după 100 de poze de tip selfie. Și chiar dacă intră altcineva în baie, disperat de plânsetul copilului, când dă cu ochii de oglindă nu se poate abține și se bagă la un selfie. Și tot așa, până ce baia e plină, se fac selfie-uri de grup și copilul își dă seama că singura soluție e să se schimbe singur singur și își dorește să nu se mai fi născut niciodată. 
Aștept cu mare interes dispariția acestei mode, dar până una-alta, hai cu brațul cel degrabă făcător de selfie-uri, pentru milioanele de oameni care nu se mai pot șterge la fund dacă nu își fac o poză. Totuși, o întrebare mă mai roade: pe când selfie-uri cu hoții în casele pe care le sparg, cu pușcăriașii în prima lor noapte la bulău, cu pierederea virginității, cu primul șut în coaie luat în spatele blocului, cu prima beție când dai cu capul de asfalt? Pentru toate acestea cea de-a treia mână ar fi deosebit de utilă! 

(Pentru eventualii binevoitori: da, am ”căzut și eu în păcatul” selfie-ului de câteva ori, pentru că I am human, too human)

(foto articol 1, 2)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu