vineri, 6 iunie 2014

Ce caut eu în viața mea?

Cel mai greu lucru din lumea asta, în afară de muncă, evident, e să spui ceva coerent despre tine, ceva scurt și care să te cuprindă, două-trei cuvinte care chiar să te reprezinte, în ele să fie esența ta de om, trăitor pe acest Pământ. Eu mereu mă blochez când mă întreabă cineva: „dar tu cine ești?”, „ce poți să ne spui despre tine?”, „cu ce te ocupi?”. E aproape la fel de rău ca atunci când mă întreabă cinva: „ce mai faci?” De obicei întrebarea asta nu așteaptă vreun răspuns elaborat, fiindcă cel ce te întreabă nu vrea să știe în profunzime ce faci, e doar o uzanță socială și cel mai repede scap cu: „bine”, „nimic și nici n-o să fac vreodată” sau „aș face, dar n-am cu cine”. Cum spunea o prietenă dragă, dacă vrei să afli ceva despre cineva îl întrebi: „cum ești?”, fiindcă te referi la el, la cum se simte, la cum se prezintă el. Dar să nu divaghez.. Niciodată n-am fost în stare să spun ceva care să fie atât adevărat, cât și simțit, dar și reprezentativ. De obicei spun cum mă cheamă, de unde sunt, că sunt student, că scriu sau mai știu eu ce, depinde de situație. De obicei nu mă ocup cu nimic serios, nu-s doctor, inginer, arhitect, nici măcar muncitor necalificat. Ce fac eu se numește, ca să-l citez pe un amic: „facultate de balet” sau „treabă de balet” și nu are nicio legătură cu superbul dans, ci înseamnă mai degrabă că e un mare rahat ceea ce fac, e nimic. Scârța-scârța pe hârtie sau pe taste și nasu-n cărți. Păi asta e profesie? În plus, în fiecare dimineață sunt același, dar sunt altul mereu (ce profund sună, nu?). Păstrez din mine esențialul, chipul (din păcate tot același), kilogramele (nu se mai duc odată, dar îmi place ciocolata, că deh!), unele idei, gânduri, dar nu mă simt mereu același, la fel de bine-dispus, la fel de sigur, energic sau conștient de rolul meu în astă lume, dacă o fi vreunul. 

Dar ce-mi veni să scriu aceste lucruri? Uite ce-mi veni! Azi dimineață m-am dus la baie, am aprins becul,
becul a făcut: poc! și am simțit miros de ars. Am înjurat în voie și mi-am dat seama că nu-i a bună. Am fost, am luat alt bec, și cu speranța în suflet, că ea moare ultima, nu știu de ce, l-am schimbat, dar când am apăsat întrerupătorul, nimic. Am mai înjurat o dată și am pornit înspre etajul 1, unde știam că se află un nene bun la toate. Am mai apelat de câteva ori la el când am mai avut diverse probleme prin casă: o priză stricată, o țeavă spartă, plasa picată de la gem etc. Îl știți, cu toții aveți unul în bloc sau vecin de casă. Pe al meu nu știu cum îl cheamă, n-am știut niciodată, dar când mă gândesc la el îmi vine în minte: handyman, omul bun la toate, degrabă ajutător pentru 15-20 de lei, „depinde de lucrare”. Are vreo 60 de ani de-acuma, încă are accentul moldovenesc și este posesorul unei mustăți magistrale, bine îngrijită. Înjurăturile lui preferate sunt: „futu-te-n cur belit!”, dacă lucrarea chiar nu-i iese, și „dă-te-n pisici”, când e mai degrabă amuzat. Multă vreme am crezut că nu-i însurat sau că e văduv, fiindcă mereu când îl văd prin fața blocului e singur, dar acum 3 luni, când iarăși s-a ars un bec, la bucătărie de data asta, după ce-am sunat la ușă mi-a răspuns o femeie care s-a prins probabil că nu pe ea o caut, fiindcă-s prea tânăr și am venit și neanunțat, și l-a strigat pe nume, dar n-am reținut, ca un făcut, cum îl cheamă. Cert e că omul nu e singur, ba chiar are o nevastă care încă păstrează ceva din frumusețea trecută.

În timp ce-mi repara becul din baie, treabă grea, a trebuit să dea jos oglinda, să schimbe niște fire și alte alea, mai mult pentru a face conversație, dar și pentru că mă plictisisem de fluieratul său, l-am întrebat: „și, cu ce v-ați ocupat? ce-ați lucrat în viață?”, la care el se oprește din treabă și din fluierat, se uită la mine pe sub ochelari, zâmbește și zice: „tată, eu în viața mea am fost electrician, bărbat, stelist șî tată! Dar mă pricep la de toate!”. Am rămas fără cuvimte. Nenea ăsta simpatic și bun la toate știe foarte bine care îi este locul în lume, știe ce e, ce îl reprezintă: meseria, sexualitatea, dar și starea civilă (fiindcă bărbat înseamnă și „soț”), pasiunea și, nu în ultimul rând, motivul pentru care s-a chinuit o viață să câștige bani, copiii. Omul părea împăcat cu sine însuși, singura lui dezamăgire reală în viață a fost, după cum mi-a povestit odată: „când eram tânăr era o babă care avea garsoniera lângă noi șî nu avea pe nimeni șî a rugat-o pe nevastă-mea să aibî grijî de ea, dar eu i-am zis că șe treabă are ea? Șî a îngrijit-o una, o parașută de la 3 șî baba i-a lăsat garsoniera. Ce ciudă mi-a fost! Încă mă gândesc că puteam sî am șî eu o casă șî pentru copii. Fi-mi-ar capul de râs!”.

Încă mă mai gândesc la mărturisirea lui și îmi dau seama că eu nu-s în stare să schimb două fire dacă se arde instalația și face becul: poc!

10 comentarii:

 1. ești tinerel :), so...încă mai ai timp să înveți ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. mai ales dupa ce m-oi insura. atunci sa vezi cate trebuie sa invat :))))

  RăspundețiȘtergere
 3. :)))) clar , dar o să ai suport moral de la soție ;) , deci nu îmi fac prea multe griji pentru tine :P

  RăspundețiȘtergere
 4. pai da, macar atat sa faca si ea, daca tot ma pune la treaba :)))) suport moral, intre doua certuri si trei "de nimic nu esti bun, de ce m-oi fi maritat cu tine?" ;))))))

  RăspundețiȘtergere
 5. Io aș zice că te cauți pe tine din ce-am citit aci. Dar poate mă înșel :D

  RăspundețiȘtergere
 6. Oamo, pai nu ne cautam mereu? Ne gasim, ne pierdem. Mai bem ceva sa uitam :))
  Hai ca o dau in profunzimi si nu e bine :))
  Nu, stiu cine sunt cand ma gandesc la mine sau cand ma uit in oglinda, dar e mai complicat cu spusul mai departe.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ca ai inceput sa te intrebi, e bine, dar nu-ti garantez ca vei afla :))

  RăspundețiȘtergere
 8. pai parca intrebarea in sine e mai importanta decat raspunsul. asa ziceau niste baieti din Grecia Antica :D daca s-au inselat, am pus-o :)))

  RăspundețiȘtergere