marți, 13 ianuarie 2015

Un an fără idei

Nici la începutul acestui an nu mi-am făcut o listă cu lucrurile pe care să le fac în 2015. Mulți au făcut-o, am citit atâtea rezoluții că m-a apucat panica: dacă toți oamenii ăștia fac tot ce își propun mie ce îmi mai rămâne de făcut? Mă prinse 2015 fără idei de afaceri, de îmbogățire, de slăbit, de scris un bestseller sau de eradicare a cancerului. Și chiar dacă dacă aș fi avut în mine lucrurile de făcut știu că nu o să le fac și știu că mai mult mă iluzionez pentru a mă deziluziona apoi. Nu o să câștig nici anul ăsta Premiul Nobel o să-l ia tot vreun moyandiano. Apropo de asta, am citit o carte de Modiano, În cafeneaua tinereții pierdute, și nu e chiar rea. Ar mai trebui să citesc și alte cărți pentru a îmi face o idee, dar până atunci măcar nu sunt atât de dezamăgit ca de alți câștigători. 

Iar în viață mai bine fac ce cred eu de cuviință că trebuie să fac. Evident, am și eu dorințe și vise ca tot omul, că deh, om voi fi fiind și eu, dar de aici până la a spune că voi fi mai bun, mai bogat sau mai puțin leneș e  cale lungă. Nici nu îmi doresc să îmi schimb jobul fiindcă nu am unul, dar ar fi bine, zic eu, dacă aș avea. Nu că n-aș avea ce face, lucruri de făcut se găsesc la tot pasul, dar se zice că e bine să faci ceva serios. Nu știu ce e serios, dar poate o să aflu. Nici nu cred că ce faci în prima zi din an o să faci tot anul. În noaptea de revelion m-am îmbătat, dar nu cred că o să stau beat tot anul. De exemplu acum nu sunt beat, dar mai e până diseară, multe se pot întâmpla. 

De revelion aveam și bani în buzunar, iar acum nu am. Asta nu prea e frumos, dar am ce mânca, m-
am uitat în frigider și mai am niște brânză și jumătate de pâine. Mai am și o lingură de cafea, așa că pot spune că o duc bine. Alții nu au nimic. Într-o seară mă pișam într-un bar și am citit pe peretele din fața mea: „Unii oameni sunt atat de saraci incat singurul lucru pe care il au sunt banii.” Ce oameni și ei, să aibă bani! Așa ceva n-am mai pomenit, dar mă gândeam așa, când se scurgea ultima fărâma de bere din mine: cum de au ajuns ei să sărăcească în asemene hal? Mi-ar plăcea și mie să știu secretul. Până atunci măcar pot să mă bucur de exprimarea liberă, asta până când o să se interzică. Sunt bogat în idei, dar idei neprofitabile. Și mă doare-n gât. O fi vreun semn.

(foto)


4 comentarii:

 1. Un semn (bun) poate.
  Am recitit niste urme atinse-de-cuvant-si-sentiment de acum ceva ani intr-o casa plina de cafeacuzambet si ma gandeam la o interpretare a celor ce erau, dar mi-am dat seama ca acum trebuie sa interpretez ce este, astfel incat nu imi ramane sa zic decat urmatoarele:

  cu o lingura de cafea poti sa conturezi multe lucruri -

  1. o pictura pe trup de femeie cu nisipul cafelei baute de tine sau de ea, poate de amandoi
  2. o cana de cafea (pe care poti sa o imparti sau nu)
  3. un ritual de initiere in noul an - iei cafeaua si o arunci peste umeri, asa cum fac superstitiosii cu sarea, numai ca tu nu vei face uz de superstitie, ci de aruncare in tot ce ai
  4. o ascunzi sub perna si astepti sa iti visezi cana preferata (chiar daca nu e bine sa te atasezi prea mult - de oameni sau lucruri)
  5. o presari intr-o carte pe care o ascunzi intr-un parc, langa o banca pe care iti place sa stai si speri ca una bucata om se va arunca in lectura si va aduna firele de nisip de cafea fie in palme, fie intr-o punguta de carton, facuta de mana.

  si am sa ma opresc aici pentru ca am ajuns la 5 si se leaga de 2015 si nu as vrea acum sa tot zic de cafea in 2015 feluri doar pentru ca ma roaga numerologia.

  un an cu idei si cu ide(nt)i(tate).

  RăspundețiȘtergere
 2. dar cate nu se pot face cu o lingura de cafea! poti, de asemenea sa construiesti din ea un munte pentru furnci si o sa vezi o gramada de furnici cum vin in pelerinaj la Muntele de Cafea, locul de unde intra in contact cu o forta superioara care le da si mai multa energie pentru munca.

  Un an cu idei si identitate, dar mai ales cu cafea si tie!

  RăspundețiȘtergere