joi, 25 iunie 2015

Adevăr Divin For You de la Femeia Multiorgasmică


Nu mai știu când am văzut prima dată o carte despre îngeri galactici care intră în părul tău și aduc cu ei puterea magică a celor 77 de chakre cu ajutorul căreia accesezi energia Chi cu care te conectezi la Univers și care te ajută să vorbești cu morții care nu sunt morți, trăiesc mai departe într-un alt univers pe care îl poți accesa prin intermediul unui vorbitor în numele morților vii care poartă dialoguri cu Dumnezeu în timp ce femeia sa multiorgasmică citește o carte despre reflexologie în compania unui alt înger care îi dă sfaturi despre cum să se simtă a doua fiică a Evei când mănâncă plante culese din Atlantida. 

V-ați prins, sper, că vorbesc despre droaia de cărți ezoterice care au invadat și inundat pământul și librăriile/bibliotecile sale. Cărți despre îngeri, magie energie, extratereștrii, planuri secrete, atlantide, lemurii, dumnezei care mai de care mai vorbăreți, ucenici din ce în ce mai inițiați, alchimiști postmoderni, energeticieni, marțieni, feminitate fără bariere, o grămadă de guri (pluralul de la „guru”) care mestecă aceleași și aceleași bucăți de spiritualitate deviantă și falsă care prinde din ce în ce mai bine la o largă categorie de oameni. 

De când lucrez într-o librărie am avut ocazia să cunosc oameni care citesc așa ceva și am putut să răsfoiesc o grămadă de cărți din zona aceasta. O parte din atribuțiile jobului constau: în a aranja rafturile, în a organiza marfa nou-venită și în a ajuta oamenii să găsească o carte anume și de a le da informații despre ea. Așa că, mânat de o curiozitate barbară („băiatul moșului, nu fi barbar”), am petrecut ore bune în fața rafturilor unor edituri precum Adevăr Divin, For You, Editura Venusiană, Daksha sau Herald (cu toate că aceasta din urmă îmi inspiră ceva mai multă încredere) și m-am declarat absolut uimit și fascinat de inepțiile pe care le publică. Chiar îmi doresc să mă angajez la una din aceste edituri (visez la For You care, de exemplu, pe lângă multele energii și feminități, sunt cei care au scos cartea de mare prostie și succes Fluturi, despre care a scris aici Andreea T. și care se vinde încă foarte bine, nu e zi să nu o cumpere măcar 2-3 persoane) și să cunosc și eu oamenii din spatele acestor minunății bizare. 

E adevărat, multe sunt traduceri, dar sunt și câțiva autori români care scriu de rup despre tot felul de
bazaconii mistico-spirituale. Pe mulți dintre ei îi puteam vedea la defunctul OTV, pe unii îi mai găseam prin emisiunile lui Oreste și mai nou îi găsim pe la Nașul TV. Oameni cu multe doage lipsă, dar coerenți în nebuniile lor, care scriu despre misterele pădurii virgine din Bucegi unde apar iele și unde coboară zeul fertilității și face sex cosmic cu 7 virgine sculate din morți și aduse din Atlantida (inventez, dar nu m-aș mira să fie și acesta unul din subiectele abordate) de parcă chiar ar fi ceva real.

Totuși merită să împărțim cărțile acestea în niște categorii:

1) Îngeri, diavoli, fantome, dumnezei, vise, inițieri. Să vă dau câtva exemple de titluri: Îngeri în părul meu, Magia vieților trecute, Călătorul mistic sau Conversații cu Dumnezeu (carte în 3 volume, mai groasă decât Război și pace, așadar omul a vorbit al dracu de mult cu vocea din mintea lui pe care o credea Dumnezeu). Fanii acestor cărți sunt de obicei femei trecute de prima tinerețe, probabil văduve sau neîmplinite sexual și spiritual, care  au trecut printr-o perioadă grea și, fiind romantice incurabile și sensibile, au descoperit că există oameni care au scris despre problemele lor și au dat soluții. False, evident, dar liniștitoare. Nu au avut o educație religioasă autentică și au fost înclinate spre visarea bolnăvicioasă. Probabil sunt foste cititoare, prin anii `90, de romane de dragoste proaste a la Sandra Brown (care apropo, încă se reeditează, alături de un cârd de alte femei care scriu romane asemănătoare și la fel de proaste - poate voi scrie și despre asta)

2) Elucubrații misticoide, religii orientale, new-age, combinații dubioase de creștinism, taoism, budism cu astrologie, magie albă și neagră, divinație, citit în palma, călătorii astrale și dezvoltare personală. Exemple de titluri: Viitorul lui Dumnezeu, Spirala vieții, Energia tahionică, Asasinatul lui Iisus, Secretul. Cititorii de astfel de cărți sunt de toate vârstele: tineri debusolați care caută altceva și care l-au citit pe Eliade și vor să descopere magia orientală, cititori bătrâni de Rudolf Steiner sau Castaneda, femei pasionate de astrologie, divinație, de viața de după moarte, femei care se îmbracă în ținute hippie și miros a plante parfumate, au multe brățări pe mâini și voci mierose și privire pierdută, bărbați conspiraționiști, foști sau actuali drogălăi care vor să trăiască ceva mistic, fete prostuțe care caută să-și interpreteze visele umede și o grămadă de dubioși dintre cei care zâmbesc mereu, vorbesc despre energiile universului și cred că au fost vizitați de îngeri sau răpiți de extratereștri.

3) Plante vindecătoare, energii vindecătoare, regimuri de slăbit miraculoase, cum să trăiești 100 de ani și nu doar în poze, atlanți, secrete ale pietrelor de râu cu mușchi galben-liliachiu. Exemple: Bucură-te de o stare de sănătate perfectă cultivând iubirea de sine, Să ne hrănim în lumină, Hrana vie vindecă diabetul. Cine le citește: new-vegans, hipsteri corporatiști cu destul de mulți bani încât să își permită să încerce rețete scumpe, tineri care vor să trăiască altfel, bătrâni, oameni plictisiți de fast-food și mâncare proastă (și nu-i condamn) sau, cel mai trist, oameni cu boli grave care încearcă metode naturiste fără să știe săracii că sunt vrăjeli periculoase.  

4) Sex, sex dubios, sex singur, sex cu parteneri, dezvoltare personală prin sex. Cele mai multe cărți au apărut la editura mea preferată dintre acestea, Editura Venusiană. Numele spune totul. Exemple: YOGA pentru FEMEILE care aspiră să fie sănătoase, armonioase, inteligente și fericite, Trezirea femeii senzuale, Femeia multiorgasmică, Femeia lui Dumnezeu. Cine le citește? Evident, femei care nu se tem să rupă barierele impuse de societatea patriarhală, misogină și limitativă, care nu se tem să aspire la a avea 100 de orgasme pe zi și care știu că femeile sunt în fapt coroana creației divine (nici nu contează care Divin). Femei puternice, independente și frumoase. Femei singure de cele mai multe ori, frigide și visătoare. Ce-i drept, cărțile acestea sunt atât de prost editate, traduse, redactate încât sunt geniale. Și au imagini alb-negru cu femei goale de genul celor care apăreau prin Infractoarea sau Povestea mea, așadar pot fi citit și de adolescenți excitați.

5) Sunt atât de dubioase încât nu știu exact despre ce sunt. Le citesc oameni cu care nu vreau să stau la o cafea. Mi-e teamă să dau exemple de titluri. 

Nu sunt un mare inițiat în aceste pseudo-științe, dar cred că asta sunt: științe false, care pornesc de la mici adevăruri universale. Cu toții știm pe cineva care citește astfel de cărți, cu toții am fost tentați să le răsfoim măcar. Sunt nișate pe nevoile unui public numeros, sunt luminoase, scrise lejer, par documentate, par știință, răspund unor probleme esențiale legate de viață, moarte, boală, sex, iubire, putere și sunt oameni care au o nevoie atât de mare de astfel de răspunsuri încât pun botul la orice. Și sunt oameni la fel ca ei care scriu despre ce cred ei că e bine. Dar și mai mulți sunt escroci care știu că vor da lovitura și vor face bani. Aceștia sunt cei mai fericiți dintre toți. Restul e tăcere cosmică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu